De Werkscan is ontwikkeld door het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) op verzoek van en in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA). De Werkscan heeft tot doel om de werkende inzicht te geven in zijn balans tussen de (toekomstige) eisen in het werk en zijn (toekomstige) belastbaarheid. De Werkscan stimuleert de werkende om zijn inzetbaarheid te verbeteren of te behouden. De Werkscan is opgebouwd uit drie stappen:
Stap 1 Werkscanvragenlijst
Deze online vragenlijst bestaat uit de Work Ability Index (WAI), een instrument om de hoogte van het werkvermogen vast te stellen, en een groot aantal vragen over acht signaalgebieden met zaken die het werkvermogen beïnvloeden. Na het invullen van de Werkscanvragenlijst ontvangt de werkende een Werkscanrapport met daarin onder andere een advies om al dan niet een Werkscangesprek aan te gaan.
Stap 2 Werkscangesprek
Het Werkscangesprek is een coachingsgesprek met een Werkscandeskundige. De Werkscandeskundige maakt daarbij gebruik van Motivational Interviewing. Dat is een gesprekstechniek waarbij het vergroten van motivatie tot verandering centraal staat. Tijdens het gesprek wordt een lijst met actiepunten opgesteld om het werkvermogen te verbeteren.
Stap 3 Actiepunten
Na het gesprek gaat de werkende zelfstandig aan de slag met de actiepunten om het werkvermogen te verbeteren. Uit het gesprek kan ook naar voren komen dat het niet nodig is om actie te ondernemen.