Voorwoord | Arbeidsdeskundigen

Cahier 17 – Hoe werkt de Werkscan
Voorwoord

De Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) en het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) hebben in 2012 de Werkscan ontwikkeld en gelanceerd. De Werkscan heeft tot doel om de werkende inzicht te geven in zijn balans tussen de (toekomstige) eisen in het werk en zijn (toekomstige) belastbaarheid. De Werkscan stimuleert de werkende om zijn werkfitheid en inzetbaarheid te verbeteren of behouden. De Werkscan is opgebouwd uit drie stappen.

Stap 1 Werkscanvragenlijst

De online vragenlijst bestaat uit de Work Ability Index (WAI), een instrument om de hoogte van het werkvermogen vast te stellen, en een groot aantal vragen over acht signaalgebieden met zaken die het werkvermogen beïnvloeden. Na het invullen van de Werkscanvragenlijst ontvangt de werkende een Werkscanrapportage met daarin onder andere een advies om al dan niet een Werkscangesprek aan te gaan.

Stap 2 Werkscangesprek

Het Werkscangesprek is een coachingsgesprek met een Werkscandeskundige. De Werkscandeskundige maakt daarbij gebruik van Motivational Interviewing, een gesprekstechniek waarbij het vergroten van de motivatie tot verandering centraal staat. Tijdens het gesprek wordt een lijst met actiepunten opgesteld om het werkvermogen te verbeteren.

Stap 3 Actiepunten

Na het gesprek gaat de werkende zelfstandig aan de slag met de actiepunten om zo zijn werkvermogen te verbeteren. Uit het gesprek kan ook naar voren komen dat het niet nodig is om actie te ondernemen.

Drie jaar lang is de introductie van de Werkscan gevolgd en geëvalueerd.Uit de evaluatie blijkt dat de Werkscanvragenlijst werkenden inderdaad inzicht geeft in hun werkvermogen en tot actie aanspoort. Het invullen van de vragenlijst heeft er bij ruim een derde van de werkenden toe geleid dat zij een of meerdere acties hebben ondernomen om hun werkvermogen te verbeteren. Werkenden en Werkscandeskundigen geven bovendien aan tevreden te zijn met de Werkscanvragenlijst

Het Werkscangesprek biedt werkenden vooral inzicht in de oorzaken die ten grondslag liggen aan hun verminderde werkvermogen. Ook zet het gesprek, meer dan alleen de vragenlijst, aan tot het zelf nemen van actie om het werkvermogen te verbeteren. Bijna alle werkenden gaan na het gesprek aan de slag met een of meerdere actiepunten. In de enquête, die in het kader van de evaluatie is uitgevoerd, geeft een ruime meerderheid (79 procent) van de werkenden aan dat het Werkscangesprek hen inzicht gaf in hun werkvermogen. De Werkscan blijkt ook stimulerend voor de relatie tussen de werkende en zijn leidinggevende. In gesprek gaan met de leidinggevende is het actiepunt dat het meest tot uitvoering is gebracht. Bedrijven die graag de zelfregie op werk en de fitheid van hun medewerkers willen stimuleren, kunnen daarbij de Werkscan effectief inzetten.

Uit de herhaalmeting van de WAI blijkt dat de WAI-score van de werkenden die alleen de vragenlijst invulden, gelijk blijft. Ruim een derde van hen had ten tijde van de eerste meting al een uitstekende WAI-score. Van de werkenden die ook een gesprek voerden, is de WAI-score toegenomen.Hoewel niet sluitend is vast te stellen of deze WAI-toename puur veroorzaakt wordt door het Werkscangesprek en de acties of dat er (deels) andere zaken aan ten grondslag liggen,is deze bevinding toch belangwekkend. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een samenhang is tussen werkvermogen enerzijds en productiviteit op het werk, verzuim, arbeidsongeschiktheid en zorggebruik anderzijds. Als het Werkscangesprek zorgt voor een beter werkvermogen (WAI-score), kan dit dus leiden tot kostenbesparingen vanwege verbeterde productiviteit op het werk, minder verzuim en arbeidsongeschiktheid en minder zorggebruik.

Ten tijde van de evaluatie vroeg 6,2 procent van de werkenden die de Werkscanvragenlijst invulden een gesprek aan. Het vaker voeren van een Werkscangesprek na het invullen van de vragenlijst heeft dus meerwaarde. Uit de evaluatie volgen dan ook aanbevelingen voor verschillende mogelijkheden om meer Werkscangesprekken te voeren.

Het AKC en de NVvA brengen deze positieve resultaten van de Werkscan graag onder uw aandacht, zodat u er uw voordeel mee kunt doen.

Mr. M. Klompé, voorzitter bestuur AKC

Mei 2015

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document