oval
nvvg
nvab
sam
sbcm
zinziz
regioplan
verwey-jonker instituut
panteia
tno
muzus
goldschmeding-foundation
instituut-gak
zonmw
ciao universiteit maasticht
impact centre erasmus
hogeschool utrecht
kcvg
erasmus universiteit
umc groningen
tilburg universiteit
amsterdam umc
stecr
han university of applied sciences
centrum werkgezondheid
bureau meetellen
patientenfederatie
ieder(in)
swom
mind
lcr
kit
cti
sra
uwv ad opleiding
scolea
saxion
iva opleidingen
cs opleidingen
capabel hogeschool
fnv
vno-ncw/mkb nl
awvn/denormaalste zaak
cnv
cedris
szw
divosa
vng
Instituut GAK
Instituut Gak wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de sociale zekerheid en arbeidsmarkt in Nederland door het investeren in maatschappelijke projecten, onderzoek en leerstoelen.
Website: www.instituutgak.nl
Scroll naar het diagram
Fit for Work
Fit for Work maakt zich al vanaf 2012 sterk voor werkbehoud bij een chronische aandoening: het voorkomen dat mensen die werken, uitvallen en hun werk verliezen door een chronische aandoening.
Website: www.fitforworknederland.nl
Scroll naar het diagram
Blik op Werk
Als onafhankelijke Kwaliteitsinstituut wijst Blik op Werk de weg naar gekwalificeerde dienstverleners, bewezen methodieken en kennis rondom duurzame arbeidsparticipatie.
Website: www.blikopwerk.nl
Scroll naar het diagram
UWV
UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Wij zorgen voor een deskundige en efficiënte uitvoering van de werknemersverzekeringen, zoals de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Daarnaast bieden wij arbeidsmarkt- en gegevensdiensten. We voeren deze diensten uit als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Website: www.uwv.nl
Scroll naar het diagram
Verbond van verzekeraars
Welkom bij het Verbond, de brancheorganisatie van schade- en levensverzekeraars. Wij vertegenwoordigen ruim 95 procent van alle verzekeraars in Nederland. Ook herverzekeraars, insurtechs, premiepensioeninstellingen en ondernemingen die zich bezighouden met banksparen zijn bij ons aangesloten. Als belangenbehartiger van alle leden spelen wij in op maatschappelijke ontwikkelingen en verbinden wij de verzekeringssector met de samenleving. Daarbij staat het belang van verzekerden voorop.
Website: www.verzekeraars.nl
Scroll naar het diagram
NVAB
De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) is dé beroepsvereniging van en voor bedrijfsartsen. Als maatschappelijk betrokken organisatie behartigen wij niet alleen de belangen van onze leden, maar denken we ook kritisch mee over optimale bedrijfsgezondheidszorg. We verzamelen, bundelen en ontsluiten kennis. En we ontwikkelen praktische richtlijnen voor bedrijfsartsen en hun samenwerkingspartners. Zo dragen we actief bij aan een gezonde en goed functionerende samenleving.
Website: nvab-online.nl
Scroll naar het diagram
SAM
SAM ondersteunt jou als uitvoerder in werk en inkomen, schuldhulpverlening, Wmo en jeugdzorg. Je kunt in de SAMschool kiezen uit een breed aanbod aan bijeenkomsten. Voor jou als lid gratis of met korting. We zorgen dat (wetenschappelijke) kennis voor jou beschikbaar komt en je die direct in de praktijk kunt toepassen. SAM komt op voor jouw belangen en maakt die kenbaar bij bestuurders, politici en in de media. SAM: voor een sterke positie van de uitvoerders.
Website: www.sam.nl
Scroll naar het diagram
NVvA
De NVvA richt zich als beroepsvereniging op de professionalisering en profilering van arbeidsdeskundigen. De vereniging zorgt voor de ontwikkeling van het beroep en geeft kaders voor bewaking van normen en waarden bij de beroepsuitoefening. De NVvA maakt aan arbeidsdeskundigen duidelijk waar kansen in het maatschappelijke speelveld liggen. De NVvA signaleert wijzigingen in wetgeving en beleid en volgt de ontwikkeling van het vakgebied. Zij maakt aan het maatschappelijke speeldveld duidelijk wat arbeidsdeskundigen te bieden hebben.
Website: www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva
Scroll naar het diagram
SRA
De Stichting Register Arbeidsdeskundigen (SRA) draagt al meer dan 30 jaar bij aan de kwaliteitsbevordering van het vak van arbeidsdeskundige. Dit doet de SRA met specifieke aandacht voor houding en gedrag van deze professional. Want het zijn de arbeidsdeskundigen die in de relatie mens, werk en inkomen een schakelfunctie vervullen. Dit zowel in de private als in de publieke sector. Hun houding en gedrag kunnen het verschil maken in de levens van mensen en in de praktijk van ondernemingen.
Website: www.register-arbeidsdeskundigen.nl
Scroll naar het diagram
NVVG
De Nederlandse Vereniging van Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) is de wetenschappelijke beroepsvereniging van verzekeringsartsen en artsen in opleiding tot verzekeringsarts. We stimuleren een wetenschappelijk gefundeerde, professionele beroepsuitoefening en ondersteunen onze leden in vele opzichten bij de uitoefening van hun vak.
Website: www.nvvg.nl
Scroll naar het diagram
SBI formaat
SBI Formaat is een kennisintensieve organisatie. Met training, nieuwe leervormen, coaching en advies zijn we in staat om mensen te activeren en uiteenlopende belangen te verbinden.
Website: www.sbiformaat.nl
Scroll naar het diagram
OVAL
Fit en met plezier naar het werk gaan; iedereen is er zo langzamerhand van overtuigd dat dit belangrijk is. Werkgevers en werkenden investeren daarom steeds vaker in duurzame inzetbaarheid. Maar hoe doe je dat? Hoe kom je van mooie doelstellingen tot concrete acties? OVAL en haar leden maken duurzame inzetbaarheid werkend. Zo dragen wij samen bij aan de inzetbaarheid van werkend Nederland.
Website: www.oval.nl
Scroll naar het diagram
VNO-NCW
Ondernemingsorganisatie VNO-NCW maakt zich hard voor een excellent ondernemings- en vestigingsklimaat. Dat doen we zowel op nationaal als internationaal niveau. Wij spreken namens ondernemingen van uiteenlopende grootte en verspreid over alle sectoren. Van de AEX-bedrijven tot familiebedrijven, het midden- en kleinbedrijf en jonge ondernemingen. Met als doel: ruimte voor ondernemerschap. Zodat Nederland wereldwijd herkend wordt als duurzame en welvarende economie.
Website: www.vno-ncw.nl
Scroll naar het diagram
AWVN
Algemene Werkgeversvereniging Nederland, kortweg AWVN, in 1919 opgericht om namens de aangesloten bedrijven onderhandelingen met vakorganisaties te voeren over arbeidsvoorwaarden.
Website: www.awvn.nl
Scroll naar het diagram
DNZ
De zorgverleners van DNZ zijn georganiseerd in een vernieuwend zorgbedrijf gericht op coöperatieve samenwerking. Er is een coöperatief zorgbedrijf opgericht voor de zorg aan GGZ- en aan VG-doelgroepen. De coöperatieve zorgbedrijven zijn, als zelfstandige rechtspersonen, verantwoordelijk voor hun eigen bedrijfsresultaat.
Website: www.dnz.nl
Scroll naar het diagram
Cedris
Cedris is de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. De leden van Cedris zorgen voor een goede match op de arbeidsmarkt tussen werkgevers en mensen met een vergrote afstand tot de arbeidsmarkt.
Website: www.cedris.nl
Scroll naar het diagram
Divosa
Divosa is de vereniging van gemeentelijke directeuren en leidinggevenden; degenen met een eindverantwoordelijke rol in het sociaal domein. Ook hun medewerkers zijn welkom bij Divosa. Samen delen we kennis en ervaring, bepalen we onze standpunten en onderzoeken we hoe we mensen in kwetsbare posities zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.
Website: www.divosa.nl
Scroll naar het diagram
VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de organisatie die alle gemeenten in Nederland en de overzeese gebieden verbindt. We hebben als doel om de lokale overheid te versterken, zodat gemeenten hun inwoners optimaal kunnen bedienen.
Website: www.vng.nl
Scroll naar het diagram
SZW
Werk en bestaanszekerheid voor iedereen: samen werken voor samen leven. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland. Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen en zich te ontwikkelen. Mensen moeten zelf kunnen bijdragen aan hun eigen toekomst. Als het tegenzit zorgen we voor een vangnet, en als je met pensioen gaat voor een inkomen. Dat kan alleen in een land waar mensen er voor elkaar zijn.
Website: www.rijksoverheid.nl
Scroll naar het diagram
ZonMW
ZonMw werkt aan een goede gezondheid voor iedereen. Ook voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. We financieren gezondheidsonderzoek, stimuleren het gebruik van de ontwikkelde kennis en signaleren waar meer kennis nodig is.
Website: www.www.zonmw.nl
Scroll naar het diagram
SBCM
Bijdragen aan passend, betaald en duurzaam werk voor mensen met een afstand tot op de arbeidsmarkt. Dat is de missie van SBCM, het Kenniscentrum en Arbeidsmarkt- & Opleidingsfonds voor de sociale werkgelegenheid.
Website: www.sbcm.nl
Scroll naar het diagram
KCVG
Het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde (KCVG) is een gezamenlijk initiatief van de afdeling Public & Occupational Health, Amsterdam UMC (AUMC), de afdeling Gezondheidswetenschappen, Sociale Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Divisie Sociaal-medische zaken (SMZ) van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).
Website: www.kcvg.nl
Scroll naar het diagram
CIAO
Het Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO) biedt een platform aan alle partijen die zich professioneel inzetten voor de bevordering van de duurzame participatie en inzetbaarheid van mensen en in het bijzonder van mensen die niet zelfstandig in staat zijn om te participeren in de huidige arbeidsmarkt.
Website: www.inclusievearbeidsorganisatie.org
Scroll naar het diagram
APE
Significant APE is het onderzoeks- en adviesbureau voor financieel-economische analyses en effectiviteitsonderzoek in de publieke sector.
Website: ape.significant-groep.nl
Scroll naar het diagram
Panteia
Panteia is een onafhankelijk onderzoeksbureau voor economisch en sociaal beleidsonderzoek, transportonderzoek en marktonderzoek.
Website: www.panteia.nl
Scroll naar het diagram
TNO
TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken.
Website: www.tno.nl
Scroll naar het diagram
Zinziz
ZINZIZ werkt aan participatievraagstukken voor organisaties en professionals binnen de sociale zekerheid, welzijn en zorg. ZINZIZ richt zich op een effectieve en efficiënte uitvoering van het primaire proces, zodat optimale arbeids- en maatschappelijke participatie, welzijn en gezondheid gerealiseerd wordt. De kracht ligt daarbij in team- en organisatieontwikkeling, professionalisering en training en (wetenschappelijk) onderzoek.
Scroll naar het diagram
Muzus
Muzus ontwerpt verandering voor de samenleving en werkt met een ontwerpaanpak aan maatschappelijke transities en sociale vraagstukken. Daarbij stelt Muzus de behoeften en ervaringen van de doelgroep centraal. Complexe opgaven vragen om anders denken en duiden, en anders samenwerken en doen. Met een ontwerpersblik en in volwaardige co-creatie komt Muzus tot vernieuwende oplossingen en betekenisvolle verandering.
Scroll naar het diagram
AD opleiders
Om als arbeidsdeskundige te kunnen werken, dien ja naast een afgeronde hbo- of wo-opleiding een opleiding tot arbeidsdeskundige te hebben afgerond bij één van de onderstaande opleiders:
Scroll naar het diagram
Universiteiten & Hogescholen
AKC werkt samen met diverse Hogescholen en Universiteiten voor het doen van onderzoek. Hieronder de belangrijkste samenwerkingspartners:
- Erasmus Medisch Centrum
- Hogeschool Arnhem Nijmegen
- Universitair Medisch Centrum Groningen
- Universiteit Tilburg
- Universiteit van Maastricht
- VU Medisch Centrum Amsterdam
Scroll naar het diagram
Vakbonden
Vakbonden informeren, ondersteunen en adviseren bij vragen en lastige situaties in het werk en ten aanzien van inkomen. Dat doen zij ook als er sprake is van arbeidsongeschiktheid, een onveilige werksituatie, letselschade of andere voorkomende problemen die arbeid en gezondheid raken. Zij vertegenwoordigen het perspectief van de werkzoekende, werknemer en zzp’er. Vakbonden ontwikkelen zelf kennis en nemen deel aan onderzoeksprojecten van andere partijen.
FNV, CNV en De Unie zijn de grootste vakbonden in Nederland.
Scroll naar het diagram
Alliantie Samen Sterk Zonder Stigma
Samen Sterk zonder Stigma werkt aan een samenleving waarin aandacht is voor psychische verschillen en psychische problematiek bespreekbaar is. Samen met ambassadeurs, supporters en betrokkenen maken zij mensen bewust van stigma’s en de impact ervan.
Scroll naar het diagram
Studeren en Werken op Maat (SWOM)
Stichting Studeren & Werken Op Maat (SWOM) heeft als doel jonge professionals met een arbeidsbeperking op weg te helpen naar een succesvolle toekomst, zowel bij de loopbaan als de inrichting van het professionele leven. SWOM gelooft in coaching vanuit een brede context, op het gebied van werken én wonen.
Scroll naar het diagram
MIND
MIND wil psychische gezondheid bevorderen en alle mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. MIND is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland en een stem geeft aan alle mensen met (beginnende) psychische klachten en hun naasten.
Scroll naar het diagram
Patiƫntenfederatie
Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst en geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Op basis van de ervaringen van mensen zorgt de Patiëntenfederatie dat de zorg beter aansluit bij wat mensen vragen. Deze informatie helpt mensen bij het maken van keuzes in de zorg. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.
Scroll naar het diagram
Landelijke Cliƫntenraad
De Landelijke Cliëntenraad (LCR) vertegenwoordigt mensen die een uitkering, pensioen of (financiële) ondersteuning krijgen van de overheid. Landelijke organisaties van mensen met een uitkering of pensioen hebben zich verzameld in de LCR.
Scroll naar het diagram
Ieder(In)
Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Tweehonderdachtendertig organisaties zijn bij Ieder(In) aangesloten. Ieder(in) is daarmee het grootste netwerk in Nederland van mensen met een beperking. Zij behartigen de belangen van meer dan twee miljoen mensen.
Scroll naar het diagram
Regioplan
Regioplan helpt opdrachtgevers bij het onderzoeken, uitvoeren en ontwikkelen van beleid o.a. op het gebeid van arbeid en sociale zekerheid. Dit doen zij al sinds 1984 en daarmee zijn zij een van de langst bestaande, volledig op beleidsondersteuning gespecialiseerde bureaus in Nederland.
Scroll naar het diagram
Goldschmeding foundation
De Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie werkt aan een betere wereld, vanuit de overtuiging dat we er allemaal baat bij hebben als we meer naar elkaar omkijken. De foundation zet zich in om hier structureel iets aan te doen. Met donaties, kennis en ons netwerk, ondersteunen we daarom projecten die aantoonbaar bijdragen aan blijvende verandering in de manier waarop we werken en samenwerken. Zo werken we samen aan een Menswaardige Economie, Toekomstbestendig Werk en een Inclusieve Arbeidsmarkt.
Scroll naar het diagram
Ciao/Universiteit Maastricht
Het Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO) is een universitair expertisecentrum dat een platform biedt aan alle partijen die zich professioneel inzetten voor de bevordering van de duurzame participatie en inzetbaarheid van mensen en in het bijzonder van mensen die niet zelfstandig in staat zijn om te participeren in de huidige arbeidsmarkt.
CIAO beoogt de arbeidsmarkt toegankelijk te maken én te houden voor de diversiteit aan talent op de arbeidsmarkt. Door het werk methodisch te reorganiseren worden organisaties toegankelijk voor mensen die nu niet kunnen participeren én kan het talent van de zittende medewerkers optimaal en duurzaam benut worden.
CIAO is een instituut van de Universiteit Maastricht dat in samenwerking met UWV is opgericht. Tevens werkt CIAO samen met work_science. Work_science is een spin-off van de onderzoeksgroep Work & Organisational Psychology binnen de Universiteit Maastricht. In samenwerking met het CIAO richten zij zich door middel van onderzoek, advies en training op het delen van kennis op het gebied van onder meer duurzame inzetbaarheid, inclusief werk, (virtueel) teamwerk, en leiderschap.
Scroll naar het diagram
Impact Centre Erasmus
Het Impact Centre Erasmus heeft ervaring met impact meten en impact onderzoek in diverse omgevingen en projecten. De invalshoeken en wensen rondom impact en impactmeten zijn divers. Ontwikkelingsorganisaties en goede doelen bijvoorbeeld voelen de behoefte om hun bestedingen te evalueren en met hun activiteiten steeds effectiever te zijn. De overheid kent vele maatschappelijke opgaven waarover zij de resultaten willen meten en delen.
Impact Centre Erasmus richt zich vooral op onderzoek rond onderwerpen gerelateerd aan op duurzame wijze meedoen, ondernemen en investeren. Bij 'meedoen' kun je denken aan maatschappelijke uitdagingen als werk, gezondheid, schulden, inclusie en diversiteit en impact en toegankelijkheid van kunst, cultuur en sport. Onderzoeken rond 'ondernemen' betreffen bijvoorbeeld leiderschap, de Sustainable Development Goals (SDG's), Conscious Business en maatschappelijke verantwoord ondernemen. Onder de noemer 'investeren' doen we onderzoek naar en voor impact investing, impact verslaglegging, financieringsvormen, vermogensfondsen en filantropie.
Scroll naar het diagram
Hogeschool Utrecht
De wereld verandert snel, met uitdagingen op het gebied van gezondheid, technologie, veiligheid, samenleving en klimaat. Oplossingen voor deze vraagstukken vragen om een vernieuwende aanpak. Hogeschool Utrecht biedt die aanpak. De HU brengt verschillende disciplines en invalshoeken samen. Waar die elkaar raken, liggen kansen voor duurzame vernieuwing – en daarmee kansen voor de starters en professionals die wij opleiden.
Met hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt Hogeschool Utrecht aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en de ontwikkeling van talent. Zo dragen we bij aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van een open, rechtvaardige en duurzame samenleving.
Scroll naar het diagram
Erasmus MC
In het Erasmus MC handelen we vanuit het besef dat zorg, onderzoek en onderwijs het beste tot hun recht komen door een grote diversiteit aan (zorg-)medewerkers, wetenschappers, studenten en docenten.
Arbeid als Medicijn
Werk is van betekenis voor mensen; niet alleen om inkomsten te genereren, maar ook voor hun gezondheid. In de gezondheidszorg wordt steeds meer aandacht besteed aan de sociale context van ziekte en het belang van werk in het herstel van patiënten; er wordt gekeken naar de hele mens. Werk geeft mensen een doel in het leven en levert een belangrijke bijdrage aan zingeving.
Scroll naar het diagram
UMC Groningen
UMCG biedt complexe, academische ziekenhuiszorg. Dat doen we iedere dag beter, doordat we voortdurend de grenzen verleggen van diagnostiek en behandelingen. We maken daarbij gebruik van kennis, onderzoek en innovatieve oplossingen. Ook bieden we toekomstgericht onderwijs en opleidingen voor zorgprofessionals. Dat alles doen we samen met anderen. Zo bouwen we met elkaar een gezondheidslandschap dat klaar is voor de toekomst.
Preventie is belangrijk voor zo’n duurzaam gezondheidslandschap. Daarom zetten we steeds sterker in op het voorkomen van ziekte. We willen gezonde jaren toevoegen aan het leven van patiënten, aan het leven van mensen. Dit is een maatschappelijke taak waar we dankbaar voor zijn en die lef van ons vraagt. Dat betekent dat we gelijktijdig werken aan deze uitdagingen:
- Het verbeteren van de publieke gezondheid in de regio.
- Het verbeteren van zowel medische als door de patiënt ervaren uitkomsten van onze zorg.
- Het verbeteren van de tevredenheid van onze zorgprofessionals.
- Het gelijk houden of verminderen van kosten.
Scroll naar het diagram
Tilburg Universiteit
Tilburg University is een academische, inclusieve en betrokken gemeenschap. Samen zetten wij ons in voor een brede welvaart, duurzaam en voor iedereen. Voor de generaties van nu en later. We ontwikkelen en delen kennis voor de behoeften van mensen en onze maatschappij. Zo dragen wij bij aan het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken en helpen wij de samenleving vooruit.
Onze studenten leiden we op tot verantwoordelijke leiders met kennis, kunde en karakter. Met ons onderwijs en onderzoek naar een brede welvaart zetten we extra in op thema’s als mentale en preventieve zorg, een inclusieve arbeidsmarkt, de energietransitie en digitalisering.
Brede welvaart in vier samenhangende thema`s
- Zorg en welzijn: Tilburg University blijft zich inspannen om het (mentaal) welzijn te bevorderen voor iedereen
- Talentontwikkeling en arbeidsmarkt: Tilburg University neemt haar maatschappelijke rol door ervoor te zorgen dat iedereen mee kan blijven doen op de veranderende arbeidsmarkt
- Energie en klimaat: Tilburg University neemt haar verantwoordelijkheid ten aanzien van de klimaatverandering
- Digitalisering: Tilburg University ziet digitalisering als een aanjager van innovatie. Het brengt niet alleen uitdagingen, maar ook kansen met zich mee.
Scroll naar het diagram
Amsterdam UMC
Amsterdam UMC is een toonaangevend academisch medisch centrum dat kwalitatieve complexe patiëntenzorg combineert met vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor de volgende generatie zorgmedewerkers. Wij geloven dat gezondheidszorg, onderzoek en onderwijs bij elkaar horen, elkaar vormen en elkaar voeden.
Scroll naar het diagram
Stecr
STECR staat voor Stichting Expertisecentrum Re-integratie en Participatie (STECR). Zij is opgericht in 2000 met hulp van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). STECR is een onafhankelijke stichting.
STECR ontwikkelt Werkwijzers over complexe (maatschappelijke) vraagstukken die van invloed zijn op of spelen in arbeidsrelaties. Bijvoorbeeld over ‘arbeidsconflicten’ (2022) en ‘sociale Veiligheid in werkorganisaties’.
Werkwijzers geven effectieve en juridisch verantwoorde richtlijnen voor de praktijk op de werkvloer. Daarmee helpen STECR-Werkwijzers niet alleen geschillen te voorkomen, maar dragen ze ook bij aan duurzame oplossingen.
Scroll naar het diagram
Han University of Applied Sciences
Bij de HAN zijn onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Via praktijkgericht onderzoek ontwikkelen onze lectoren en onderzoekers kennis met en over die beroepspraktijk. Over wat wel en niet werkt, en waarom. Zo zorgen we samen voor verbetering en vernieuwing.
Een inclusieve arbeidsmarkt, waarin zoveel mogelijk mensen betaald werk hebben. Dit is een belangrijk maatschappelijk en economisch doel. De praktijk laat echter zien dat dit ideaal voor een grote groep mensen nog niet haalbaar is.
Waar het Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid zich op richt? Op de vraag naar het organiseren van duurzame arbeidsparticipatie voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. En op de rol van arbeidsdeskundigen hierin. Dit doen we door praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek te intiteren en uit te voeren. Waarbij we alle stakeholders uit het domein Werk, inkomen en gezondheid betrekken. Zoals werkgevers, (potentiële) werknemers, arbeidsdeskundigen en andere professionals. Meer weten over dit onderwerp? Lees de installatierede van bijzonder lector Shirley Oomens.
Scroll naar het diagram
Centrum Werk Gezondheid
Vanuit het motto goed, gezond werk voor iedereen ontwikkelt het Centrum Werk Gezondheid kennis en tools voor gezondheidsmanagement, duurzame inzetbaarheid, vertrouwen en werken met een chronische aandoening. Verder zetten we ons in voor het politiek en maatschappelijk agenderen van het belang van goed, gezond werk en werkbehoud. We doen dit in een netwerk van werkgevers, werknemers, zzp’ers, professionals en (overheids)organisaties waardoor ons werk nauw aansluit bij actuele praktijkvraagstukken.
Scroll naar het diagram
Bureau Meetellen
Bureau Meetellen is een onderzoeksbureau dat ervaringskennis inzet voor onderzoek. Meetellen doet onderzoek naar verschillende thema’s binnen het sociaal domein zoals werkloosheid, psychische of lichamelijke problemen, dakloosheid, schulden of eenzaamheid. Altijd met focus op de stem van de mensen om wie het gaat.
Meetellen laat door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek de stem van mensen in kwetsbare posities horen aan gemeente en organisaties.
Scroll naar het diagram
Patiƫntenfederatie
Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. En geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Op basis van de ervaringen van mensen zorgen we dat de zorg beter aansluit bij wat mensen vragen. Onze informatie helpt mensen bij het maken van keuzes in de zorg. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.
Scroll naar het diagram
KIT
Kennisalliantie inclusie en technologie (KIT)
Het kennisplatform op het gebied van inclusie en technologie. Met inzet van nieuwe technologie kunnen mensen met een beperking beter en efficiënter werken. Goed voor hun positie op de arbeidsmarkt en een kans voor werkgevers die op zoek zijn naar gemotiveerd en gekwalificeerd personeel.
Scroll naar het diagram
CTI
De Coalitie voor Technologie en inclusie stimuleert, coördineert en ondersteunt de ontwikkeling en toepassing van technologie voor een inclusieve arbeidsmarkt.
De CTI zet zich in om de domeinen van technologie en ‘werk en inkomen’ met elkaar te verbinden, zodat technologie wordt ontwikkeld en benut voor een inclusieve arbeidsmarkt. In een inclusieve arbeidsmarkt worden mensen met een kwetsbare positie beter in staat gesteld om te (blijven) werken. In deze fase focust de CTI op mensen met een arbeidsbeperking.
Scroll naar het diagram
UWV AD Opleiding
Interne bedrijfsopleiding (alleen toegankelijk voor hen die bij UWV als arbeidsdeskundige in opleiding zijn aangenomen).
UWV Academie SMZ Arbeid & Gezondheid
Scroll naar het diagram
Scolea
Scolea: Erkend Post HBO-diploma, registratie en certificering tot Arbeidsdeskundige
Wil je mensen én bedrijven verder brengen wanneer ze te maken krijgen met een zieke werknemer, arbeidshandicap of een ongeval op de werkvloer? Tijdens de erkende Post HBO opleiding Arbeidsdeskundige staat de integrale visie voorop en is het jouw doel de balans te herstellen tussen de belasting én belastbaarheid van werknemers.
Met de beroepsopleiding Arbeidsdeskundige leer je via een praktische aanpak deze balans te herstellen die is gericht op het individu en toewerkt naar het optimaal benutten van het resterende arbeidsvermogen op korte en lange termijn.
Na een succesvolle afronding ontvang je een officieel Post HBO-diploma van Scolea. Op de kwaliteit van onze opleiding Arbeidsdeskundige wordt toezicht gehouden door de Stichting Hobéon SKO Certificatie in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsdeskundigen (NVvA). Daarnaast zijn wij door CPION gekwalificeerd als erkende Post HBO-registeropleiding.
Scroll naar het diagram
Saxion
Saxion Post-hbo Arbeidsdeskundige
Arbeidsdeskundige worden? Bij ons volg je de meest succesvolle, actuele opleiding tot Arbeidsdeskundige van dit moment. Na deze cursus ben je in staat situaties zowel technisch als strategisch te beoordelen én kun je hierin adviseren. Kortom, een onmisbare combinatie van competenties voor Arbeidsdeskundigen. Je arbeidsmarktkansen na deze cursus zijn goed: elke student vond tot nu toe een passende baan!
Scroll naar het diagram
IVA opleidingen
IVA: De opleiding tot arbeidsdeskundige
De functie van arbeidsdeskundige is echt een ervaringsvak. Daarom vinden we de verbinding met de praktijk zo belangrijk. Als enige opleider in Nederland bieden wij je de mogelijkheid om tijdens de arbeidsdeskundige opleiding praktijkervaring op te doen en stage te lopen bij vooraanstaande organisaties in de sector. Hierdoor kun je de diversiteit van het werk zelf ervaren en ontdek je welk werkveld het beste bij jou past. Na een geslaagde afronding van de opleiding ontvang je het door de NVvA erkende diploma en kun jij vol zelfvertrouwen aan de slag als arbeidsdeskundige.
Scroll naar het diagram
CS opleidingen
CS opleidingen
Praktijkgerichte opleiding tot arbeidsdeskundige
De Post Bachelor Register Arbeidsdeskundige is een praktijkgerichte opleiding, die natuurlijk volledig aan het verplichte curriculum CADO+ voldoet. Daarnaast besteden we extra aandacht aan verzuim en inkomen: wat zijn de financiële effecten van wel of geen werk voor zowel werknemer, werkgever en verzekeraar? En welke rol kan de arbeidsdeskundige spelen om te komen tot schadelastbeheersing voor alle partijen? De ideale opleiding dus voor iedereen die werkzaam wil zijn op het gebied van verzuim en inkomen. De doorlooptijd van de opleiding is circa 15 maanden.
Scroll naar het diagram
Capabel Hogeschool
De opleiding Post HBO Arbeidsdeskundige
Je bent als arbeidsdeskundige belast met uitvoering en onderzoek op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsdeskundigheid. Participatie is een sleutelwoord in je werk. In de opleiding wordt gewerkt met projecten: genoemd Leerprojecten, elk leerproject heeft een thema. De volgende thema’s komen aan bod:
- De arbeidsdeskundige in het verzekeringsdomein
- De arbeidsdeskundige en re-integreren van werk naar werk
Het eerste leerproject rond je af met een kennistoets en je maakt gedurende de opleiding praktijkopdrachten en een reflectieopdracht. Jouw arbeidsdeskundige competenties worden vervolgens aan het einde van de opleiding door middel van een assessment getoetst. Het assessment wordt centraal afgenomen onder auspiciën van de NVvA.
Scroll naar het diagram
FNV
De FNV is de grootste vakbond van Nederland. Zij komen op voor de belangen van werknemers op het gebied van werk en inkomen. Doelen van FNV zijn o.a.
- betere werkomstandigheden
- fatsoenlijk inkomen
- rechtvaardige maatschappij
- grip op werk, inkomen en ontwikkeling
- zekere toekomst
Scroll naar het diagram
AWVN/de normaalste zaak
AWVN is de grootste werkgeversvereniging van Nederland. We ondersteunen werkgevers en brancheverenigingen bij de wijze waarop zij hun rol als werkgever invullen, geven concrete adviezen in elk denkbaar HR-domein en beïnvloeden het voor werkgevers relevante beleid – op de plekken waar daarover besloten wordt. Daarnaast is. AWVN een kennisintensieve organisatie en die kijkt hoe zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plaats binnen de organisatie kunnen bieden. Wij kijken hierbij niet alleen of en waar we mogelijkheden vinden om eenvoudige taken te verzamelen en over te dragen aan iemand uit “de doelgroep” (job creation). Wij willen kijken waar diversiteit een toevoeging voor onze organisatie kan zijn.
De Normaalste Zaak is een groeiend netwerk van ruim 750 bedrijven en organisaties die samen aan een inclusieve arbeidsmarkt bouwen. Inclusieve organisaties hebben een voorsprong. Nieuwe generaties werknemers en consumenten vragen steeds vaker om inclusief en betrokken werkgeverschap. De talenten van mensen die doorgaans moeilijker aan een baan kunnen komen, zijn meer dan welkom. Want: een inclusieve organisatie wordt vaak veerkrachtiger en creatiever en ziet niet zelden het ziekteverzuim dalen. Kortom, de tijd is rijp om de stap te zetten.
Scroll naar het diagram
CNV
In 1909 wordt het Christelijk Nationale Vakverbond (CNV) opgericht in een Arnhems geheelonthouderscafé. Het voornemen om altijd met elkaar in dialoog te gaan over sociaal-economische vraagstukken is het cement van de vakbeweging, zo blijkt uit de statuten. Een duidelijk statement, dat nu nog steeds geldt.
CNV zet zich in voor:
- stijging van het loon
- duurzame arbeidsrelaties
- regie op loopbaan
- goed en gezond werk
- toekomst van werk
Scroll naar het diagram