De Stichting AKC is op 1juli 2009 opgericht door UWV en NVvA met de navolgende doelstelling:
‘het verzamelen, ontwikkelen en verspreiden van onderbouwde kennis op het arbeidsdeskundige vlak ten einde tot een verdergaande professionalisering van dienstverlening door arbeidsdeskundigen te komen, zomede al hetgeen daarmee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, een en ander in de ruimste zin van het woord.’
Deze doelstelling heeft zich in de afgelopen jaren verder ontwikkeld waardoor met de inzet van het Arbeidsdeskundig Kenniscentrum nog meer en beter verbinding met de arbeidsmarkt kan worden gemaakt, gericht op bevordering van duurzame arbeidsparticipatie via het versterken van de kennis en vaardigheden van de professionals die zich richten op participatie van ieder die wil en kan werken. Op deze manier levert het AKC een bijdrage aan het hoger doel: “Iedereen naar vermogen aan het werk”.
Met focus op de beroepsgroep van arbeidsdeskundigen, samen met en in relatie tot de brede groep andere professionals, die werkzaam is binnen het arbeidsdeskundig beroepsdomein, om een ieder de ondersteuning te kunnen bieden die nodig is om betaald of met een uitkering te kunnen werken, ondernemen of meedoen.
Het bestuur van het AKC bestaat uit 5 leden. De besturen van UWV en NVvA kunnen als belangrijke samenwerkingspartners een niet bindende voordracht doen van kandidaten. Het bestuur heeft een onafhankelijk voorzitter. Gezien het speelveld van mens, werk en inkomen heeft het de voorkeur om die perspectieven ook in het bestuur verankerd te hebben.
Het AKC bestuur is als volgt samengesteld:
- Hans Spigt (onafhankelijk voorzitter), LinkedIn
- Erik Groot, LinkedIn
- Bernard van Nijnatten (op voordracht van UWV), LinkedIn
- Ragna van Hummel, LinkedIn
- Willemiek de Hoop, lid (op voordracht van NVvA) LinkedIn
Het bestuur bestuurt de stichting. Zij richt zich vooral op de hoofdlijnen. Hierbij gaat het om het vaststellen van de strategie, jaarplan, begroting. Monitoren of de uitvoering in lijn is met het afgesproken beleid en de begroting, of resultaten worden behaald en welke risico’s en belangrijke ontwikkelingen er zijn.