Cahier 29 - Duurzaam werk(t)
Inleiding

In dit hoofdstuk maken we de balans op. Nadat we in het vorige hoofdstuk op casusniveau naar de twaalf cases gekeken hebben, richten we ons in dit hoofdstuk op de overeenkomsten en verschillen tussen de individuele cases. Wat kunnen we in het algemeen zeggen over eventuele succesfactoren bij duurzame plaatsingen en wat is de rol van arbeidsdeskundige expertise hierbij? We beschrijven in dit hoofdstuk de resultaten van deze casusoverstijgende analyse. De rol van de arbeidsdeskundige komt in hoofdstuk 6 aan bod. Hier en daar verwijzen we daarbij ook naar overeenkomsten of verschillen met reeds bestaande literatuur.

Plaatsingen vaak duurzaam, maar kwetsbaar

Allereerst kijken we naar het succes van de plaatsingen die we in dit project gevolgd hebben. Het overkoepelende beeld is dat meer dan helft van de gevolgde plaatsingen volgens onze definitie duurzaam, maar kwetsbaar is.1 Ditzelfde beeld zien we in een eerdere studie van TNO (2019). Negen van de veertien werknemers zijn nog steeds werkzaam bij het bedrijf. Hiervan hebben zes werknemers een vast contract. Twee werknemers zijn in dienst vanuit een detacheringsconstructie en één werknemer heeft uitzicht op een vast contract. Vanuit die optiek zou je kunnen concluderen dat er sprake lijkt van een duurzame plaatsing. Tegelijkertijd zijn de plaatsingen kwetsbaar, omdat er veel dynamiek binnen de plaatsingen bestaat. Deze dynamiek uit zich in verschillende vormen: wisselingen van leidinggevenden of ondersteuners, persoonlijke gebeurtenissen bij de werknemer en de coronapandemie kunnen het functioneren van werknemers of de werksituatie doen wankelen. Werknemers gaan daardoor soms (tijdelijk) minder goed functioneren, meer verzuimen of hun motivatie neemt af. Dit heeft ook zijn weerslag op het team of de werkgever. Dit soort situaties vragen om extra alertheid, inzet en ondersteuning van werkgevers, arbeidsdeskundigen, andere professionals en werknemers zelf.

Van de veertien werknemers zijn uiteindelijk vijf werknemers gestopt bij de werkgever; twee omdat er geen werk meer was of omdat het werk onvoldoende aansloot. Eén werknemer is verhuisd naar het buitenland. Twee werknemers zijn uit dienst gegaan omdat ze een andere baan hebben gevonden, hetgeen we ook als duurzaam beschouwen. Hoe het de werknemers vergaat in de nieuwe werksituatie is onbekend.

1 

Onze definitie van een duurzame plaatsing: een plaatsing die tussen start en drie jaar overgaat in een vast contract of een plaatsing die binnen drie maanden na baanverlies gevolgd wordt door een nieuwe baan voor de werknemer met arbeidsbeperking.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document