Cahier 29 - Duurzaam werk(t)
2.1 Procedure

Werving werkgevers en werknemers

In samenspraak met het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) en de begeleidingsadviescommissie zijn drie arbeidsmarktregio’s geselecteerd om werkgevers en werknemers te werven. Hierbij is gestreefd naar een goede geografische spreiding. Het betreft de regio’s Zuid-Kennemerland en IJmond, Rijk van Nijmegen en Twente. Het project startte in de regio Zuid-Kennemerland en IJmond, na ongeveer een jaar startten de andere twee regio’s (gecontroleerde casevergelijking). In Zuid-Kennemerland en IJmond zijn werkgevers waarbij minstens één werknemer met een arbeidsbeperking in voorafgaande twee kwartalen geplaatst was, benaderd voor deelname aan het onderzoek. In de regio Twente zijn werkgevers benaderd die lid zijn van de 99 van Twente, een netwerk van Twentse werkgevers die samen willen bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt. In de regio Rijk van Nijmegen zijn werkgevers benaderd vanuit het inclusief ondernemersnetwerk ION. Ook het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen benaderde organisaties om deel te nemen. Het bleek in alle regio’s erg moeilijk om voldoende geïnteresseerde bedrijven te vinden.

Werkgevers zijn in eerste instantie telefonisch benaderd (op basis van een gespreksprotocol). Bij interesse en het voldoen aan de inclusiecriteria ontvingen zij per e-mail verdere informatie over het project. Deze informatie omvatte het doel en de opzet van het onderzoek, alsmede een overzicht van wat van werkgever en werknemer binnen het onderzoek verwacht werd. De inclusiecriteria waren:

  1. het bedrijf is gevestigd in de omschreven arbeidsmarktregio;

  2. het betreft een reguliere werkgever (social enterprises zijn uitgesloten van deelname);

  3. er zijn in het voorgaande jaar één of meer mensen met een arbeidsbeperking geplaatst.

Werving van werknemers verliep via de werkgevers. Hen werd gevraagd één of meerdere werknemers in hun organisatie te benaderen en te vragen of zij deel wilden nemen aan het onderzoek. Hiervoor werd informatie over het onderzoek voor werknemers beschikbaar gesteld. Na goedkeuring van de werknemer(s) werden contactgegevens doorgegeven aan de onderzoekers. Om voor deelname in aanmerking te komen moest de werknemer:

  1. de Nederlandse taal voldoende machtig zijn; en

  2. cognitief in staat zijn om vragen te beantwoorden en vragenlijsten in te vullen.

Werving arbeidsdeskundigen

Geïnteresseerde arbeidsdeskundigen zijn aangeschreven door het AKC. Hierbij werden specifiek arbeidsdeskundigen werkzaam in de deelnemende arbeidsmarktregio’s benaderd. Ook is een oproep geplaatst in de digitale nieuwsbrief van de beroepsvereniging NVvA. Geïnteresseerde arbeidsdeskundigen werden at random gekoppeld aan een werkgever. In enkele gevallen trokken arbeidsdeskundigen zich gedurende het project terug (vanwege tijdsinvestering of persoonlijke omstandigheden). Zij werden zo spoedig mogelijk vervangen.

Instructie arbeidsdeskundigen

De taken van de arbeidsdeskundigen binnen het project betroffen monitoring van de plaatsing en, indien wenselijk geacht, advisering van werkgever of werknemer ten aanzien van het verduurzamen van de plaatsing. Tijdens een startbijeenkomst ontvingen alle betrokken arbeidsdeskundigen informatie over hun rol en taken binnen het project.

Ter ondersteuning van hun taken ontvingen arbeidsdeskundigen een digitaal logboek waarin ze contactmomenten en bespreekpunten met werkgever en werknemer konden vastleggen. Daarnaast hadden ze een op wetenschappelijke literatuur gebaseerde checklist tot hun beschikking (zie bijlage), die hen kon helpen bij de eerste beeldvorming. Specifiek ging het in het logboek over beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming (BOB-model) ten aanzien van werknemersprofiel, werkgeversprofiel en de match daartussen, opgezet volgens het matchingsformat uit de Leidraad Jobcoach (pagina 44-45). De checklist omvatte per onderdeel elementen waar de arbeidsdeskundigen op konden letten.

De arbeidsdeskundigen ontvingen geen verdere training of procedures. Zij gaven invulling aan hun rol op basis hun eigen persoonlijke expertise en de verstrekte informatie tijdens de bijeenkomst. Wel kregen ze de opdracht mee zo snel mogelijk bij de start van het project, dus na koppeling aan de werkgever en werknemer, een driegesprek met de werkgever en de werknemer te plannen. De verdere wijze van monitoren en de frequentie van contact met de werkgever of werknemer was vrij invulbaar, naar eigen professionele inschatting.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document