Cahier 29 - Duurzaam werk(t)
4.10 Casus 10: Volwaardig mee kunnen doen, dat is wat telt

Context

Casus 10 gaat over een werknemer met startkwalificatie die werkzaam is bij een installatiebedrijf. Het bedrijf kent geen specifiek beleid voor het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. De belangrijkste reden om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen is het tekort aan werknemers en de persoonlijke ambitie van de leidinggevende die betrokken is bij de plaatsing van de werknemer.

Instroom

Bevorderende (of belemmerende) factoren

De werknemer is via een detacheringsbureau geplaatst bij het bedrijf en werkt ruim 3 dagen per week als applicatieontwikkelaar. Er zijn aanpassingen aan de functie gedaan, vanuit de veronderstelling dat de werknemer in een korte tijd in de volwaardige functie kan groeien. Zo zijn de taken, de hoeveelheid werk en de werktijden aangepast. De start van de plaatsing verloopt echter niet zonder slag of stoot; de werknemer verzuimt regelmatig en heeft last van onzekerheden. Door de begeleiding van een externe jobcoach – die de werknemer ondersteunt bij de werk-privébalans, werkgerelateerde zaken en mentale belastbaarheid – gaat het steeds beter.

Het gaat zelfs zo goed dat de werknemer na anderhalf jaar vast in dienst is gekomen en het traject met het detacheringsbureau is gestopt. Ook is de begeleiding vanuit de jobcoach afgebouwd, omdat de werknemer hier zelf geen behoefte meer aan heeft. Het vaste contract zorgt voor een boost in het zelfvertrouwen en het gevoel een volwaardig collega te zijn. Met name door de ontwikkelmogelijkheden binnen het bedrijf heeft de werknemer het erg naar haar zin. Wel loopt de werknemer geregeld aan tegen de conservatieve structuur van de organisatie. Bevorderende factoren vanuit de werknemer zijn haar motivatie, interesse in het vakgebied, self-efficacy en intelligentie. Haar perfectionisme kan volgens de werkgever echter ook belemmerend werken.

‘Bij allemaal heb ik wel gezien dat het belangrijk is dat ze een stuk waardigheid willen verwerven. Allemaal waren ze dat best wel kwijt op het moment dat ze bij mij begonnen. Niemand vindt het fijn om afhankelijk te zijn van instanties voor je inkomen, als je iets extra’s wilt dat je dat moet vragen en zo.’ [leidinggevende]

Doorstroom

Bevorderende (of belemmerende) factoren

De conservatieve structuur van de organisatie blijkt een steeds grotere belemmering te vormen voor de werknemer. Van de werkgever vernemen we dat de werknemer in het tweede jaar van het onderzoek een andere baan heeft gevonden omdat er binnen dit bedrijf beperkt ruimte was voor eigen ambities en ideeën.

‘Eigenlijk hebben we dat samen wel aan zien komen. Op een bepaald moment zei ze: “Het spijt me heel erg, maar ik heb een andere baan.” Ik zei: “Dat moet je niet spijten, dat is hartstikke mooi.” […] Als je het haar nu vraagt, denk ik dat ze een hartstikke geweldige start en tijd heeft gehad bij ons en dat ze nu nog beter op haar plek zit dan dat ze bij ons zat. Dat is prima, denk ik.’ [leidinggevende]

Rol arbeidsdeskundige

In deze casus is geen DW-arbeidsdeskundige betrokken geweest in verband met de coronapandemie en persoonlijke omstandigheden van de DW-arbeidsdeskundige.

Duurzame plaatsing?

Ja. De begeleiding vanuit de jobcoach in combinatie met de motivatie van de werknemer en leidinggevende hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de werknemer. Hierdoor was uiteindelijk een vast contract en later een wisseling van baan mogelijk.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document