Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is het voor werknemers met een arbeidsbeperking vaak lastig om een duurzame arbeidsplaats te vinden. Zij hebben niet alleen moeite om betaald werk te krijgen, maar ook om dat te behouden. De arbeidsparticipatie van deze doelgroep is dan ook laag in vergelijking met werknemers zonder arbeidsbeperking. In 2015 traden de Participatiewet en Wet banenafspraak in werking, met als doel een snelle toeleiding naar werk te realiseren voor werknemers met een arbeidsbeperking. Toch weten we nog onvoldoende wat werkgevers in de praktijk doen om duurzame plaatsingen te realiseren en wat daarbij voor werkgevers en werknemers van belang is.
Dit onderzoeksrapport vormt de weerslag van een onderzoeksproject van ruim 4 jaar, waarin op microniveau informatie is verzameld over de succesfactoren voor duurzame plaatsing van werknemers met een arbeidsbeperking. Daarbij geeft het een beeld van de toegevoegde waarde van de betrokkenheid van arbeidsdeskundigen.
Belangrijke wetenschappelijke kennis, die goed bruikbaar is voor arbeidsdeskundigen en andere professionals die een rol vervullen bij de advisering van werkgevers en de begeleiding van werknemers bij arbeidsparticipatie. Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt werkgevers uitdaagt om te kiezen voor mensen met arbeidspotentieel die, om welke reden dan ook, al enige tijd niet meer deelnemen aan het arbeidsproces of minder makkelijk de stap naar werk kunnen maken.
Een uitnodiging aan alle professionals om dit rijke rapport door te nemen en de toepasbare kennis te gebruiken in de praktijk. Zie hiervoor ook het factsheet Duurzaam Werk(t).
Marianne Holleman
Directeur AKC