Cahier 9 – Cultureel competente beroepsuitoefening arbeidsdeskundigen
Aanpak

Ten eerste hebben we een literatuuronderzoek uitgevoerd, waarbij is gefocust op de drie sectoren. In het literatuuronderzoek stond de vraag centraal hoe men binnen deze sectoren omgaat met culturele diversiteit en welke lessen hieruit te trekken zijn voor de arbeidsdeskundige praktijk.

Vervolgens zijn, per sector, twee experts op het gebied van culturele diversiteit geïnterviewd, zowel vanuit de wetenschap als vanuit de praktijk (zie tabel 1). In overleg met de begeleidingscommissie is besloten om daarnaast twee experts op het gebied van HRM/personeelsbeleid en communicatie te benaderen, omdat in deze sector al veel kennis is van en ervaring met culturele diversiteit. Met de begeleidingscommissie is afgestemd welke experts zouden worden benaderd. Bijlage 2 bevat een overzicht van de respondenten.

De interviews vonden plaats aan de hand van een vooraf opgestelde en met de opdrachtgever afgestemde itemlijst. In de gesprekken zijn we allereerst ingegaan op de benodigde basiscompetenties en vakspecifieke competenties voor het omgaan met culturele diversiteit. Daarnaast is de beschikbaarheid van methoden en werkwijzen voor professioneel intercultureel handelen en de aanwezigheid van cultuurcompetente instrumenten of methoden besproken. Tot slot zijn we ingegaan op wat arbeidsdeskundigen kunnen leren van de kennis en ervaringen die in de bewuste sector zijn opgedaan ten aanzien van cultuurcompetente methoden en werkwijzen en professioneel intercultureel handelen.

Tabel 1 Interviews deskundigen culturele competenties

Sector

Wetenschap

Praktijk

Jeugdzorg

1

1

Gezondheidszorg

1

1

Re-integratie

1

1

HRM/personeelsbeleid/communicatie

1

1

Na het afronden van de interviews is er een focusgroepbijeenkomst met arbeidsdeskundigen georganiseerd. Drie arbeidsdeskundigen hebben aan de focusgroep deelgenomen. In dit gesprek is vooral ingegaan op wat arbeidsdeskundigen momenteel in de praktijk anders doen wanneer ze te maken krijgen met een migrant, welke strategieën arbeidsdeskundigen inzetten voor de omgang met culturele diversiteit en wat zij aan competenties missen om te komen tot optimale dienstverlening aan migranten.

Gezien de beperkte deelname van arbeidsdeskundigen aan de focusgroep is, ter afsluiting van het onderzoek, een extra expertmeeting met arbeidsdeskundigen georganiseerd. Het doel van de expertmeeting was tweeledig. Enerzijds ging het om het bespreken van de bruikbaarheid van een aantal methodieken voor cultureel competente beroepsuitoefening. Anderzijds ging het om het nader in beeld brengen van de behoeften van arbeidsdeskundigen in relatie tot (methodieken voor) cultureel competente beroepsuitoefening.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document