Bijlage 1 Literatuuroverzicht | Arbeidsdeskundigen

Cahier 9 – Cultureel competente beroepsuitoefening arbeidsdeskundigen
Bijlage 1 Literatuuroverzicht

Beentjes, S. en S. van Gaalen (2007) Allochtone cliënten op het spreekuur bij de bedrijfsarts: wel of niet kleur bekennen? Amsterdam: Vrije Universiteit.

Bellaart, H. (2009) Interculturele competenties, Utrecht: Forum.

Bellaart, H., en F. Azrar (2003) Jeugdzorg zonder drempels, Utrecht: Forum.

Duijsters, M.J.G.,K. Belhaj en N. Dahnan(2005) Sociaal-medische begeleiding van allochtone werknemers. Complex en onbekend, Medisch Contact.

Groen, S. (2009) Een nieuwe versie van het culturele interview. Toepassing en evaluatie van een vragenlijst voor cultuursensitieve diagnostiek in de GGZ, Cultuur, migratie en gezondheid.

Haterd, J., A. van de, Poll, H. Felten, R. Vos en H. Bellaart (2010) Naar interculturele competentieprofielen in het preventieve en ontwikkelingsgerichte jeugdbeleid, Utrecht: Movisie.

Hobéon SKO (2009) Beroeps Competentie Dossier Arbeidsdeskundige, Den Haag: Hobéon SKO.

Hoffman, E (2007) Interculturele communicatie in de postmoderne samenleving,

Kruysbergen, R. van en A. Weel (2011) Wij hebben iets met migranten. Interview met Ine Vink en Vic Höppener. In: Tijdschrift voor Bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde, nr. 19.

Meide, J.W. van der, M.W.H. Frings-Dresen en J.K. Sluiter (2011) Over

re-integratie: ervaringen van professionals en Marokkaanse en Turkse werknemers. in:Tijdschrift voor Bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde.

Nederlands Jeugdinstituut (2009) Overzichtsstudie interventies voor migrantenjeugd: ontwikkelingsstimulering, preventie en vroeghulp, Utrecht: NJI.

NIGZ(2008) De effecten van voorlichting in de eigen taal en cultuur in beeld. Resultaten van twintig jaar inzet van voorlichters eigen taal en cultuur allochtone zorgconsulenten in de lokale gezondheidsbevordering en zorg, Woerden: NIGZ.

NIVEL (2004) Tweede nationale studie naar ziekte en verrichtingen in de huisartsenpraktijk, Utrecht: NIVEL.

Pacemaker in Global Health(2007) Gezondheidszorg & Etnische diversiteit in Nederland. Naar een betere zorg voor iedereen, Amsterdam: Pacemaker in Global Health.

Pacemaker in Global Health (2008) Sociaal-medische begeleiding van allochtone werknemers. Een raamwerk voor kwaliteitsverbetering, Amsterdam: Pacemaker in Global Health.

Pels, T., M. Distelbrink en S. Tan (2009) Meetladder diversiteit interventies. Verhoging van bereik en effectiviteit van interventies voor (etnische) doelgroepen, Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.

Scharwächter, W.H., en J.F. van Laarhoven (2000) Communiceren met allochtone patiënten, in: Medisch Contact, 26 mei 2000, p. 784-787.

Seeleman, C., (2008) Knelpunten in de zorg, culturele competenties, Amsterdam: Academisch Medisch Centrum Amsterdam, afd. Sociale geneeskunde.

Verstraten, K. en C. van Halen (2006) Bruggen slaan. Een Gelderse studie naar de aansluiting tussen de vrijwillige jeugdzorg en allochtonen, Nijmegen: Radboud Universiteit Nijmegen.

Vink, I. (2009) Een zoetwatervis is geen zoutwatervis, Houten: Bohn, Stafleu en Van Loghum.

Vink, I. en L. Vendrig (2006) Migratie en reïntegratie. Onderzoek naar resultaten van reïntegratietrajecten allochtonen en autochtonen, AD Visie, maart 2006.

ZonMw(2009) Etniciteit en gezondheid. Hoofdlijnen ZonMw-programmavoorstel, Den Haag: ZonMw.

Geraadpleegde websites

www.Huisarts-Migrant.nl

www.mikadonet.nl (kenniscentrum interculturele zorg)

www.rohlof.nl (over het culturele interview)

www.e-quality.nl (over kruispuntdenken)

www.movisie.nl (over kruispuntdenken)

www.decascade.nl (over TOPOI-model)

www.ujc.nl (vierjarig project vanuit de provincie Utrecht over diversiteitsbeleid in de jeugdzorg)

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document