Inleiding | Arbeidsdeskundigen

Cahier 9 – Cultureel competente beroepsuitoefening arbeidsdeskundigen
Inleiding

In het tweede en derde hoofdstuk zijn we ingegaan op de basiscompetenties en de vakspecifieke competenties voor de omgang met culturele diversiteit. In het vorige hoofdstuk zijn we ingegaan op de huidige arbeidsdeskundige praktijk en hebben we een beeld geschetst van de ervaringen en werkwijzen van arbeidsdeskundigen wanneer ze te maken krijgen met migranten. Daarnaast zijn we ingegaan op de bruikbaarheid van een aantal methoden voor cultureel competente dienstverlening in de arbeidsdeskundige praktijk en de behoeften van arbeidsdeskundigen op dit terrein. In dit laatste hoofdstuk vatten we de belangrijkste bevindingen van het onderzoek samen door het beantwoorden van de onderzoeksvragen.

In de eerste paragraaf beantwoorden we de eerste drie onderzoeksvragen. Vervolgens gaan we, aan de hand van het schema interculturele competenties, in op de belangrijkste elementen op het gebied van kennis, houding en vaardigheden met betrekking tot de vier basiscompetenties. Ook leggen we de link naar de arbeidsdeskundige beroepspraktijk. Daarmee geven we een antwoord op onderzoeksvraag 4. In de derde paragraaf gaan we in op de vraag welke lessen en aandachtspunten met betrekking tot de dienstverlening aan migranten voor arbeidsdeskundigen uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. In de laatste paragraaf gaan we in op de randvoorwaarden voor cultureel competente beroepsuitoefening.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document