Aanleiding en achtergrond | Arbeidsdeskundigen

Cahier 9 – Cultureel competente beroepsuitoefening arbeidsdeskundigen
Aanleiding en achtergrond

Het Arbeidsdeskundig Kenniscentrum (AKC) wil de arbeidsdeskundige beroepsgroep verder professionaliseren. Om deze ambitie waar te maken, heeft het AKC onder meer het onderzoeks- en kennisprogramma Professionalisering Arbeidsdeskundig Handelen (PAH) opgezet, waarbinnen – sinds de start van het AKC in 2009 – achttien wetenschappelijke onderzoeken zijn geïnitieerd. Dit onderzoek naar cultureel competente beroepsuitoefening door de arbeidsdeskundigen valt onder het onderzoeks- en kennisprogramma PAH. Regioplan heeft dit onderzoek voor het AKC uitgevoerd. Het onderzoek moet de arbeidsdeskundige praktijk verrijken met cultureel competente arbeidsdeskundige dienstverlening.

Achtergrond

Ongeveer 30 procent van alle uitkeringsgerechtigden in Nederland is niet van autochtone afkomst. Twee derde van deze groep bestaat uit niet-westerse migranten (gegevens 2009, CBS Statline). Arbeidsdeskundigen en andere professionals in de gezondheidszorg, arbozorg en verzekeringsgeneeskunde hebben in toenemende mate te maken met klanten die een andere culturele en etnische achtergrond hebben dan autochtone klanten. Verschillen in sociaal-culturele aspecten – zoals andere opvattingen over ziekte, gezondheid en werkhervatting, andere verwachtingen van de rol en dienstverlening van de professional en communicatieproblemen als gevolg van een beperktere beheersing van de Nederlandse taal – kunnen dan meespelen. Dit vraagt om een aangepaste werkwijze bij een aantal aspecten in de uitvoering. In de gezondheidszorg wordt bijvoorbeeld al geruime tijd geprobeerd om cultureel competente zorg of dienstverlening aan te bieden om adequaat om te gaan met sociale en culturele diversiteit.

Het AKC signaleert enerzijds dat op het werkterrein van arbeidsdeskundigen nog maar weinig cultureel competente methodieken, instrumenten en werkwijzen voorhanden zijn. Anderzijds vallen migranten vaak uit de re-integratieboot. Twee artikelen in het Tijdschrift voor Bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde (TBV) van maart 2011 onderstrepen dat cultureel bepaalde aspecten een rol spelen bij re-integratie. Uit het artikel van Van der Meide komt naar voren dat re-integratiebedrijven vaak voldoende motivatie en beheersing van de Nederlandse taal eisen van hun cliënten (Van der Meide, e.a., TBV, maart 2011). Het artikel van Kruysbergen beschrijft dat er re-integratiebedrijven zijn die zich specialiseren in de re-integratie van migranten (Kruysbergen, R. van; Weel, A., TBV, maart 2011).

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document