Onbeperkt aan de Slag is een initiatief van werkgevers, verenigd in De Normaalste Zaak. Doel is de arbeidsmarkt voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking toegankelijk en transparant te maken. Onbeperkt aan de Slag is een digitaal platform, waarop werkzoekenden met een arbeidsbeperking een profiel kunnen aanmaken en werkgevers hun werkaanbod kunnen presenteren. Daarnaast bevat de website nieuws en tips voor zowel werkzoekenden als werkgevers. De uitvoering van Onbeperkt aan de Slag is belegd bij een sociale onderneming: WijzijndeOplossing BV, een initiatief van ProAccretio WZDO. Het instrument bevat zoekfuncties in beide richtingen. Naast digitale contactmogelijkheden organiseert Onbeperkt aan de Slag samen met de deelnemende werkgevers meet-and-greets. Hier worden werkzoekenden met arbeidsbeperkingen en werkgevers in de ‘fysieke’ wereld bij elkaar gebracht.
Onbeperkt aan de Slag is ontstaan vanuit de vraag van werkgevers die openstaan voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij komen naar eigen zeggen lastig rechtstreeks in contact met werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Dit komt volgens hen door de grote verscheidenheid aan bureaus en instanties. De ontwikkelaars van Onbeperkt aan de Slag zeggen dat er hierdoor vaak geen inzicht is in de totale groep werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Contact is vaak alleen mogelijk via een bemiddelende partij/intermediair. Op de website staan ongeveer tweehonderd vacatures en er zijn vijftig à zestig aangesloten werkgevers.
De uitgangspunten van Onbeperkt aan de Slag zijn:
De werkzoekende maakt zelf met of zonder hulp een profiel aan.
De werkzoekende blijft altijd eigenaar van het eigen profiel en de eigen data.
De werkzoekende beslist zelf of hij een begeleider koppelt en beslist daarmee ook zelf of en wie er mee kan kijken.
Het platform is niet bedoeld voor handhaving en/of controle.
De werkgever plaatst eigen vacatures en ontvangt sollicitaties of besteedt dit uit aan een organisatie (bijvoorbeeld een uitzendbureau of werkgeversservicepunt).
Profiel werkzoekenden
Op hoofdlijnen bevatten de profielen van werkzoekenden de volgende kenmerken: competenties, eigenschappen, opleiding, werkervaring en werkgebieden waarop beperkingen zijn. Daarbij wordt gekeken naar ‘hard and soft skills’. Er wordt onder meer gevraagd naar werknemersvaardigheden, belastbaarheid, productiviteit en de beschikbaarheid per dag en per week. Ook wordt geïnformeerd of er werkplekaanpassingen nodig zijn, hoe het zit met mobiliteit en organiseren en plannen. Daarnaast vraagt Onbeperkt aan de slag tien factoren uit die werk of in ieder geval bepaalde werkzaamheden volledig kunnen uitsluiten. Het gaat dan om factoren of iemand kan horen, zien of lopen. Verder bevatten de profielen vijf onderwerpen die ingaan op wat de werkzoekende nodig heeft om het werk te kunnen doen: werkplek, werkzaamheden, dagindeling, hulpmiddelen nodig en collega’s. Deze vijf onderwerpen worden werkgebieden genoemd. Elk werkgebied bestaat uit een aantal onderdelen, bijvoorbeeld ‘hulpmiddelen nodig’ (hulpmiddel nodig op werkplek, speciale computer nodig, lift nodig, et cetera).
Mogelijkheden profiel werkzoekenden
Er zijn geen kosten verbonden aan het aanmaken van een profiel. De aanmelding gebeurt door het online invullen van een formulier. De werkzoekende maakt zelf, al dan niet met hulp, een profiel aan. De werkzoekende beslist ook zelf of hij een begeleider koppelt aan dit profiel. Nadat het profiel is aangemaakt, kan de werkzoekende op vacatures zoeken en reageren. Verder ontvangen werkzoekenden tips over hun cv, het schrijven van een sollicitatiebrief en het voeren van een sollicitatiegesprek. Het profiel kan worden voorzien van een foto, maar dat hoeft niet.
Is de werkzoekende ingeschreven bij een bureau dat begeleiding beidt, dan heeft hij de mogelijkheid om de begeleider aan het profiel te koppelen. Verder kunnen werkzoekenden die geen begeleider hebben, maar er wel graag een zouden willen, een overzicht van begeleidende bureaus en hun expertise bekijken. Ze kunnen zich ook aanmelden bij een bureau en alsnog een begeleider aan hun profiel koppelen. Belangrijk is wel dat de werkzoekende hoe dan ook altijd zelf bepaalt wie er al dan niet mee kan kijken in het profiel en zelf eigenaar blijft van de informatie in het profiel. Een werkzoekende kan een begeleider toestemming geven mee te kijken in het profiel. Daarnaast kan hij een supporter uitnodigen – een vertrouwd persoon uit zijn persoonlijke omgeving die meekijkt met het profiel.
Taalniveau profiel werkzoekenden
De werkzoekende kan de website op twee taalniveaus bekijken, ‘standaard’ of ‘eenvoudige’ taal. Bij dit laatste niveau vult de werkzoekende het profiel ook in eenvoudige taal in. In de module eenvoudig taalgebruik staat er in plaats van discipline bijvoorbeeld ‘op tijd komen’. Dit betekent weliswaar niet helemaal precies hetzelfde, maar de ontwikkelaars menen dat het in deze context vaak wel gaat om ‘op tijd komen’. Het eenvoudige taalgebruik is bijvoorbeeld handig voor leerlingen uit het praktijkonderwijs. Zij moeten wel zelf de eenvoudige versie aanklikken; ook hier wordt uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid. Werkzoekenden kunnen tussendoor altijd switchen tussen standaard en eenvoudig taalgebruik. De werkgever kan niet zien of een werkzoekende het in de standaard of eenvoudige modus heeft ingevuld; de werkgever krijgt altijd hetzelfde te zien van de werkzoekende.
Profiel werkgevers
Vooralsnog bevat het platform geen werkgeversprofielen. Hier zijn wel plannen voor, waarbij er waarschijnlijk ook een beoordeling wordt gekoppeld aan de werkgever. Onbeperkt aan de slag wil op termijn ook bij de bureaus en werkzoekenden een beoordelingssystematiek invoeren. Werkgevers hebben twee registratiemogelijkheden bij Onbeperkt aan de Slag. Ze kunnen zich direct aansluiten en hebben dan een eigen pagina. Daarnaast zijn er indirecte werkgevers, die via een ‘virtuele werkgever’ zijn aangesloten. Te denken valt aan een werkgeversservicepunt, waar vervolgens echte werkgevers onder hangen.
Meet-and-greets
Naast digitale contactenmogelijkheden, organiseert Onbeperkt aan de Slag samen met de deelnemende werkgevers meet-and-greets, waarbij werkzoekenden met arbeidsbeperkingen en werkgevers in de ‘fysieke’ wereld bij elkaar worden gebracht. Hierbij gaat het vaak om relatief grote bedrijven, maar Onbeperkt aan de Slag ziet wel dat ook steeds meer kleine bedrijven op de meet-and-greets verschijnen. Sommige werkgevers (bijvoorbeeld ABN Amro en Movares) werven alleen werkzoekenden via meet-and-greets. Zij hebben een algemeen profiel en geen specifieke vacatures op de site. Werkzoekenden kunnen overigens ook open sollicitaties sturen naar bedrijven.