Het doel van dit onderzoek is een strategische verkenning uit te voeren van de mogelijke varianten voor de positionering van arbeidsdeskundig handelen in het preventiedomein. Daarnaast zijn we nagegaan in hoeverre deze varianten haalbaar en wenselijk zijn. Dit hebben we gedaan via een analyse van die varianten vanuit het perspectief van het werkveld, de beroepsvereniging en stakeholders.
De hoofdvraag is:
Wat kan de positie van de arbeidsdeskundige zijn in het preventiedomein (m.n. op het primaire en secundaire niveau) in relatie tot wat andere disciplines al in huis hebben?
Wat is er al qua instrumentarium, wat wordt er al gedaan en wat kan de arbeidsdeskundige daar mogelijk aanvullend op doen?
Het AKC vindt het wenselijk na te gaan wat de mogelijkheden voor de beroepsgroep zijn om meerwaarde te bieden in het preventiedomein. Dit zonder met andere professionals te gaan concurreren. In de op te leveren eindrapportage doen we verslag van alle bevindingen. We streven ernaar de uitkomsten op een zo praktisch mogelijke wijze toegankelijk te maken. De volgende onderdelen moeten daarbij in ieder geval aan de orde komen: verkenning preventiedomein inclusief concurrentieanalyse, varianten inzet arbeidsdeskundige expertise, haalbaarheid en wenselijkheid van varianten inzet arbeidsdeskundige expertise en een casebeschrijving van de Werkscan.