Arbeidsdeskundigen zijn gespecialiseerd in het vaststellen van een disbalans tussen belasting (werk) en belastbaarheid (mens). Als er bij een individu een disbalans is of dreigt te ontstaan, kan de arbeidsdeskundige deze disbalans herstellen door het opsporen van knelpunten en het aandragen van oplossingsrichtingen. Van oudsher zijn arbeidsdeskundigen met name actief op het tertiaire preventieniveau. Het primaire preventieniveau van arbeid en gezondheid is nog redelijk onontgonnen terrein.
Dit heeft geleid tot een strategische verkenning naar de mogelijke varianten voor de bredere positionering van het arbeidsdeskundig handelen in het preventiedomein en de haalbaarheid en wenselijkheid daarvan. In deze verkenning staan de volgende onderzoeksvragen centraal:
Wat kan de positie van de arbeidsdeskundige zijn in het preventiedomein (met name op het primaire en secundaire niveau) in relatie tot wat andere disciplines al in huis hebben?
Wat is er al qua instrumentarium, wat wordt er al gedaan en wat kan de arbeidsdeskundige daar mogelijk aanvullend op doen?
Dit onderzoekscahier biedt een inventarisatie van de mogelijkheden voor de beroepsgroep om meerwaarde te bieden in het preventiedomein zonder met andere professionals te concurreren.
De samenvattende conclusies van de onderzoekers luidt:
‘Het is zowel haalbaar als wenselijk dat arbeidsdeskundige expertise door een uitbreiding van het takenpakket breder wordt ingezet binnen het preventiedomein. De samenwerking met en inschakeling van andere professionals vormt de basis voor een goed werkend preventiedomein, waarin zowel werknemer als werkgever optimaal worden ondersteund. Het is hierbij van belang uit te blijven gaan van de eigen kracht van arbeidsdeskundigen, namelijk de focus op de individuele werkende. De kennis opgedaan bij individuen kan vervolgens worden vertaald naar kennis op het niveau van groepen, afdelingen en organisaties.’
Mede door de brede betrokkenheid van professionals uit het werkveld biedt dit onderzoek een degelijk overzicht van het preventiedomein – qua preventieniveau, de aanwezige professionals per niveau, de concurrentieanalyse, de vraag van de markt en de huidige positie van de beroepsgroep in dit krachtenveld, en de noodzakelijke extra kennis en vaardigheden om breder werkzaam te kunnen zijn in dit veld.
Laten we daarom samen in gesprek gaan over de kansen en mogelijkheden in het preventiedomein – met elkaar en met onze stakeholders.
Mr. M. Klompé, voorzitter bestuur AKC
Nijkerk, november 2016