Cahier 24 – Cursusgids Uniforme Loonwaardebepaling
Normering arbeidsprestatie van de reguliere werknemer

Op basis van de eerder verzamelde informatie tijdens het onderzoek stelt de loonwaardedeskundige relevante en in de normfunctie vereiste waarden per taak vast voor tempo, kwaliteit en netto werktijd. Probeer ook hier zo veel mogelijk relevante en concrete feiten te verzamelen, bij voorkeur de prestatie in tempo, kwaliteit en netto werktijd per uur, per dag of per week.

Als de feitelijke waarden niet bekend zijn, bijvoorbeeld omdat de normfunctie niet in het eigen bedrijf aanwezig is, is het zaak te onderzoeken welke cijfers in die normfunctie gelden voor tempo, kwaliteit en netto werktijd. Gebruik bij voorkeur cijfers voor de onderbouwing. Als dat niet kan, beschrijf dan aansprekende voorbeelden.

Bij het vastleggen van de norm voor de arbeidsprestatie maakt de loonwaardedeskundige gebruik van het format in figuur 18.

Figuur 18

Functie Vakkenvuller

Eenheden

Aantal per uur

Normtijd

1

Vakkenvullen

Colli

60

2

Schoonmaken

Kantoortuin

1,5 uur

Om het schema in figuur 18 onderbouwd in te vullen, kan de loonwaardedeskundige gebruikmaken van de volgende vragen aan de werkgever:

  1. Kwantificeer voor de reguliere werknemer de taken waarvan het resultaat is te duiden in aantallen of in tijd. Hanteert het bedrijf normen voor deze taken of heeft u bijgehouden hoeveel eenheden/diensten de reguliere werknemer voor deze taken produceert per uur?

  2. Als dit niet het geval is, kunt u dan een inschatting maken?

Figuur 18 voorziet alleen in tempo. De loonwaardedeskundige moet daarnaast, door figuur 19 te gebruiken, vragen naar de volgende informatie:

Figuur 19

Beschrijf de kwaliteitsnormen waaraan de gerealiseerde product- of tijdseenheden dienen te voldoen per taak. Noem ook de informatiebronnen.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Maak in overleg met de leidinggevende een taxatie van de (overige) taken die lastig zijn te kwantificeren. Beschrijf de eindtermen van deze taken:

Toelichting

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Bij het werkplekbezoek dienen voor de normering van de arbeidsprestatie de items uit figuur 20 als richtlijn.

Figuur 20

Werkplekonderzoek normering arbeidsprestatie

  1. Observeer de werkzaamheden van de reguliere medewerker en van de medewerker waarvoor de loonwaardemeting wordt uitgevoerd. Welke verschillen zie je?

  2. Vraag voor het reguliere proces naar aantallen, maten, gewichten, etc.

  3. Hoeveel eenheden moeten binnen een bepaald tijdsbestek klaar zijn?

  4. Wat is de bewerkingstijd per taak?

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document