Cahier 24 – Cursusgids Uniforme Loonwaardebepaling
Tempo

Onder tempo verstaan we het (gemiddeld) aantal geproduceerde eenheden/diensten per uur, over een relevante periode, in vergelijking met het gangbare aantal geproduceerde eenheden/diensten per uur, over een relevante periode. Tempo wordt uitgedrukt in een percentage van de output van de normfunctie.

Om tempo vast te stellen, kan de loonwaardedeskundige denken aan:

  • efficiëntie van handelen;

  • inspanning;

  • motorische of fysieke capaciteiten;

  • concentratie/mentale capaciteiten;

  • uithoudingsvermogen;

  • effectiviteit/slimme aanpak;

  • overzicht;

  • efficiënte bewegingen.

In tempo zitten invloeden van snelheid van werk en effectiviteit van handelingen. Het tempo van de werknemer kan door de invloeden daarop hoger liggen dan bij het referentiepunt. Een tempo boven de 100% kan dus, maar in de loonwaarde is dit gemaximeerd op 100%.

De loonwaardedeskundige stelt de verhouding vast ten opzichte van de normfunctie. De normfunctie heeft de waarde 100%. Soms zijn feitelijke waarden bekend, bijvoorbeeld tachtig stuks per uur in de normfunctie en zeventig stuks in de te waarderen functie. Dan wordt het tempo in de normfunctie van tachtig stuks op 100% gesteld en is de waarde in de te waarderen functie als volgt te berekenen:

70/80 x 100% = 87,5%

Zijn er geen feitelijke waarden bekend, omdat bijvoorbeeld de normfunctie van buiten het bedrijf genomen is? Ook dan is de waarde van de normfunctie 100% en moet er een schatting worden gemaakt. Waarnemen en vergelijken met anderen binnen het bedrijf is dan een optie. Maar als de werkgever en werknemer zelf een percentage noemen, is doorvragen op basis van de observatie tijdens het bedrijfsbezoek de aangewezen werkwijze.

Enerzijds is doorvragen op de invloeden die horen bij het betreffende deelbegrip en of deze wel of niet meegenomen zijn in de schatting aan de orde. Anderzijds is doorvragen op de basis van de schatting door de werkgever/werknemer van belang, om daarmee ook zelf een waarneming te kunnen doen.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document