Cahier 24 – Cursusgids Uniforme Loonwaardebepaling
Toepassingsgebieden

Deze Cursusgids Uniforme Loonwaardebepaling is primair bedoeld om een kader te scheppen om tot een uniforme loonwaardebepaling te komen voor de vaststelling van loonkostensubsidie in het kader van de Participatiewet (artikel 10d van die wet) en loondispensatie in het kader van de Wajong.

De lagere regelgeving1 op grond van de Participatiewet bevat de juridische kaders voor de loonwaardebepaling. De in deze gids opgenomen methode wordt daarmee landelijk voorgeschreven.

Gemeenten kunnen loonkostensubsidie inzetten voor mensen die vallen onder de Participatiewet en niet in staat zijn om met voltijdse arbeid het wettelijk minimumloon (WML) te verdienen. UWV kan loondispensatie inzetten voor mensen met een Wajongrecht. Loonkostensubsidie of loondispensatie kan hierdoor ingezet worden voor de doelgroep van de Banenafspraak. Ook voor mensen die Beschut Werk doen kunnen werkgevers loonkostensubsidie of loondispensatie krijgen.

De werkgever betaalt minimaal het voor de werknemer geldende minimum- of cao-loon. Voor het verschil2 tussen loonwaarde behorende bij de arbeidsprestatie van de werknemer en de arbeidsprestatie van een vergelijkbare medewerker kan de werkgever en ook de werknemer een loonkostensubsidie aanvragen. De gemeente kan loonkostensubsidie ook ambtshalve toekennen. De loonkostensubsidie die de gemeente bij een loonwaardepercentage onder de 100% verstrekt kent een maximum van 70% van het geldende Wettelijk Minimum (jeugd)Loon. Dit betekent dat de werkgever bij een loonwaardepercentage dat lager is dan 30% niet volledig wordt gecompenseerd voor het niet-productieve deel. Ook als de werkgever een loon betaalt dat boven het WML ligt, wordt het loondeel boven het WML niet gecompenseerd door de loonkostensubsidie.

De werkgever betaalt het loon op basis van de loonwaarde. De werknemer krijgt daarnaast een aanvulling op zijn loon vanuit de Wajonguitkering. De werknemer bouwt slechts pensioen op over het loon dat hij van de werkgever krijgt.

Waar in dit document loondispensatie afwijkt van loonkostensubsidie (LKS) geven we dit aan door middel van een blauwe tekst.

1 

Het gaat om het Besluit loonkostensubsidie Participatiewet en de Regeling loonkostensubsidie Participatiewet.

2 

De loonkostensubsidie wordt vermeerderd met vakantiebijslag en een vergoeding voor werkgeverslasten.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document