Tijdens ons onderzoeksproject werd de Scan Werkvermogen Werkzoekenden afgerond1. Deze Scan geeft werkzoekenden inzicht in de belemmerende factoren die van invloed zijn op hun werkzoekgedrag en werkvermogen. Met behulp van deze scan krijgen werkzoekenden een beeld van hun werkvermogen, dat wil zeggen van de actuele balans van hun belastbaarheid en de eisen op de arbeidsmarkt. Daarnaast worden zij uitgenodigd om met de arbeidsdeskundige de voornaamste knelpunten te bespreken die deze balans op korte of lange termijn (dreigen te) verstoren. Tot slot stimuleert de Scan cliënten om haalbare actiepunten te formuleren. De Scan Werkvermogen Werkzoekenden geeft zowel de cliënt als de arbeidsdeskundige inzicht in de secundaire factoren die de re-integratie belemmeren. Het gaat om de lacunes die het passeren van de drempel naar de arbeidsmarkt belemmeren. De Scan geeft invulling aan de wens om secundaire beperkingen al in de diagnosefase systematisch in beeld te brengen.
Veldhuis e.a., Scan Werkvermogen Werkzoekenden, ontwikkeling en handreiking, Arbeidsdeskundig Kennis Centrum, november 2012.
2 De Scan Werkvermogen Werkzoekenden is ontwikkeld op basis van literatuur, een inventarisatie van bruikbare bestaande instrumenten en een consultatie van een focusgroep van betrokken professionals. De Scan bestaat uit een vragenlijst, een Scangesprek en een gespreksverslag, waarin de arbeidsdeskundige voor de werkzoekende de resultaten van de Scan en de vervolgacties vastlegt. Een belangrijke meerwaarde is gelegen in het feit dat de cliënt zelf aangeeft en analyseert waar de crux zit en welke vervolgstappen nodig zijn.