Cahier 18 – Hoe vinden werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgever elkaar?
5.2 Processtap ‘selecteren’

Route 7: Eén systeem met aanbod werkzoekenden met arbeidsbeperking

Bestemming

Deze route resulteert in de situatie dat werkgevers en intermediairs via één systeem toegang hebben tot het volledige aanbod van werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Dit komt de effectiviteit van de voorselectie in grote mate ten goede. Alle betrokken actoren hebben hier baat bij.

Route

Op dit moment biedt Sonar, het klantvolgsysteem van UWV, de beste mogelijkheden om als start voor deze route te dienen. Hierin zijn alle Wajongers opgenomen. Daarnaast heeft Sonar een selectiefunctie waarmee UWV op competenties, affiniteiten en opleidingsniveau kan zoeken naar geschikte kandidaten. UWV ontwikkelt momenteel een tool waarmee werkgevers in Sonar kunnen zoeken naar geschikte kandidaten. Ook kunnen gemeenten toegang krijgen tot Sonar. Onderzocht moet worden wat voor gemeenten de minst arbeidsintensieve route is: werkzoekenden uit de gemeentelijke doelgroep banenafspraak invoeren in Sonar of een schil ontwikkelen die zowel toegang geeft tot Sonar als tot de gemeentelijke systemen. Ook in dat laatste geval moeten gemeenten ervoor zorgen dat ze dezelfde informatie over de werkzoekenden registreren.

Uitvoering

In arbeidsmarktregio’s kunnen gemeenten en UWV besluiten om deze route te kiezen. De Programmaraad ondersteunt regio’s die hiervoor kiezen. De Programmaraad heeft namelijk besloten de systemen Sonar, WBS, en daarbij e-intake, werkmap en Werk.nl te beschouwen als gemeenschappelijke

ICT-basis om de wettelijke transparantietaken ten uitvoer te brengen.

Route 8: Vastleggen informatie over bereidheid en context bedrijven

Bestemming

De gangbare praktijk is dat voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking gezocht wordt naar (passende) vacatures en dat werkgevers op basis van vacatures zoeken naar werknemers met een arbeidsbeperking. Omdat werkgevers voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking functies bijna altijd moeten aanpassen of zelfs geheel nieuwe moeten functies creëren, levert deze vacaturegerichtheid vaak geen geschikte kandidaten op, maar wel gebrekkige matches, snelle uitval na plaatsing en ontevreden werkgevers en werknemers.

Uitgaan van de bereidheid van en context in bedrijven biedt meer mogelijkheden voor tot goede en duurzame matches. Daartoe is toegankelijke informatie nodig over bedrijven. Deze route moet leiden tot een (openbaar) systeem met dit soort bedrijfsinformatie.

Route

Er zijn meerdere routes die naar Rome leiden.

In de eerste route gaan werkgeversservicepunten informatie over bedrijven vastleggen. Een werkplekscan zoals het werkgeversservicepunt in Den Haag gebruikt, kan hiervoor de basis zijn. De informatie kan opgenomen worden in WBS (het systeem van UWV voor werkgeversrelatiebeheer, vacatureregistratie en matching) dat veel werkgeversservicepunten gebruiken.

De tweede route betreft een uitbreiding van de digitale platforms Onbeperkt aan de Slag en Werken&Jijmet bedrijfsinformatie. In de platforms wordt al informatie opgeslagen over vacatures voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Hierbij is beperkt informatie opgenomen over de werkgevers. Daarnaast bestaat bij één van de twee platforms de mogelijkheid voor werkgevers om open vacatures te plaatsen; de werkgever biedt dan geen specifieke vacature aan, maar geeft aan open te staan voor werknemers met een arbeidsbeperking. In de tweede route wordt deze functionaliteit verder uitgebreid, zodat de platforms naast vacatures en profielen van werkzoekenden, ook profielen van werkgevers opnemen, met informatie over bereidheid en context.

In de derde route verzamelen werkgevers zelf informatie, via een zelfscan, en verstrekken ze deze informatie vervolgens aan bijvoorbeeld een werkgeversservicepunt of een digitaal platform.

Uitvoering

Voor de eerste route zijn werkgeversservicepunten aan zet. UWV moet zorgen voor uitbreiding c.q. aanpassing van WBS.

Voor de tweede route zijn de digitale platforms de uitvoerders. Zij hebben aangegeven bereid te zijn om deze mogelijkheid te verkennen. Mogelijk kan het AKC de platforms ondersteunen door een format voor de bedrijfsinformatie te ontwikkelen. Het voordeel daarvan is dat de beide platforms dezelfde bedrijfsinformatie gaan vastleggen.

Voor de derde route moet eerst een zelfscan voor werkgevers ontwikkeld worden. Panteia is hier op dit moment, in het kader van het subsidieprogramma van UWV, mee bezig. Vervolgens kan een deel van de informatie uit die zelfscan worden opgenomen in een openbaar systeem.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document