Cahier 18 – Hoe vinden werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgever elkaar?
1.2 Welke informatie is er nodig voor de matching?

Om vast te stellen welke arbeidsmarktinformatie nodig is om op een effectieve wijze duurzame matches tot stand te brengen, hebben we gesproken met arbeidsdeskundigen, wetenschappers, vertegenwoordigers van UWV en zestien experts met kennis van matching.1

De belangrijkste bevinding uit deze gesprekken is dat matching een proces is dat niet volledig doorlopen kan worden op basis van arbeidsmarktinformatie uit systemen en instrumenten, zoals werk.nl. Hiervoor zijn twee hoofdredenen:

  • Werkgevers moeten veelal aanpassingen doen aan de functie, taken en werkcontext om een goede, duurzame match te realiseren.

  • Er is voor een goede match een persoonlijke klik nodig tussen de werknemer en de werkgever.

Instrumenten kunnen dienst doen als richtingaanwijzer bij de voorselectie, maar kunnen nooit de hele match maken. Arbeidsmarktinformatie is daarom vooral relevant voor de kwaliteit van de voorselectie.

De volgende arbeidsmarktinformatie is volgens de experts nodig voor de voorselectie:

  • Het is belangrijk om van werkgevers te weten of ze openstaan voor de werknemers met een arbeidsbeperking, wat hun bereidheid en motivatie is om deze werknemers aan te nemen.

  • Daarnaast is het van belang om te weten welke werkzaamheden er in een bedrijf gedaan moeten worden, het liefst op het niveau van taken.

  • Ook is het van belang om, naast de inhoud van het werk, de context in een bedrijf te kennen. Het gaat hier onder meer om de bedrijfscultuur en de begeleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. In de praktijk blijkt dit vaak cruciaal voor een goede match.

  • Over werkzoekenden met een arbeidsbeperking is het van belang te weten welk soort werk ze willen en kunnen doen en onder welke randvoorwaarden ze kunnen werken.

  • En tot slot moet er informatie op regionaal niveau zijn over de vraag naar en het aanbod van werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Werkgeversorganisaties geven aan dat werkgevers graag toegang willen tot het hele bestand van werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Werkgevers zien intermediairs vaak als obstakels en pleiten voor directe contactmogelijkheden met werkzoekenden.

Intermediairs en verscheidene experts wijzen er daarentegen op dat een deel van de werkzoekenden met een arbeidsbeperking beperkt zelfredzaam is en intermediairs nodig heeft.

1 

In bijlage 1 zijn de personen opgenomen die wij hebben gesproken.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document