Cahier 18 – Hoe vinden werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgever elkaar?
Op weg naar effectiever en duurzamer matchen

De doelstelling van de Participatiewet is meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen bij reguliere werkgevers. Om dit doel te ondersteunen, hebben werkgevers in het sociaal akkoord van april 2013 toegezegd 125.000 banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Voor 2026 moeten de marktsector 100.000 extra banen scheppen en de overheid 25.000 banen. UWV heeft extra middelen gekregen om mensen met een Wajong-uitkering aan het werk te helpen en daarmee bij te dragen aan de realisatie van de banenafspraak.

Begin 2013 waren er 72.000 banen voor mensen met een beperking, zodat het sociaal akkoord bijna een verdrievoudiging van het aantal banen voor mensen met een beperking moet opleveren.

Om dit ambitieuze plan te laten slagen, is maximale inzet van werkgevers, werkzoekenden met een arbeidsbeperking, gemeenten, UWV en professionals noodzakelijk. Een effectieve en duurzame matching van werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers is de kernopgave. Een belangrijke vraag is hoe werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers elkaar in de juiste combinatie kunnen vinden. Informatie-uitwisseling over de taken, arbeidsbelasting en context van het werk is hierbij van groot belang. Als werkgevers meer en aanvullende informatie aanleveren, kan de combinatie met de meest geschikte werkzoekenden met een arbeidsbeperking effectiever plaatsvinden. Andersom kunnen werkzoekenden meer informatie aanbieden om werkgevers duidelijk te maken wat voor hen passend werk en een passende werkomgeving is, waarin zij optimaal kunnen presteren.

Voor werkzoekenden zonder beperking en werkgevers die naar hen op zoek zijn, bestaan diverse instrumenten die adequaat de benodigde informatie verschaffen, zoals werk.nl en andere vacaturesites. Deze instrumenten zijn minder geschikt voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking; zij hebben andere en aanvullende informatie over vacatures nodig. Zij kunnen immers vaak niet volledig voldoen aan de vereiste belasting in bestaande reguliere functies of hebben baat bij een specifiek werkklimaat of een specifieke werkomgeving. Zij hebben bijvoorbeeld informatie nodig over de bereidheid van werkgevers om werknemers met een arbeidsbeperking aan te nemen, over (deel)taken van de functies binnen het bedrijf die zij wel kunnen uitvoeren (in plaats van over functies) en over de begeleidingsmogelijkheden in het bedrijf.

Werkgevers hebben informatie nodig over de inzetbaarheid van werknemers met een arbeidsbeperking en over de randvoorwaarden waaronder zij kunnen werken.

Bestaande systemen en instrumenten voorzien nauwelijks in dit type informatie. In de praktijk wordt deze leemte nu vooral gevuld door de informatie die in de hoofden zit van de professionals die mensen met een arbeidsbeperking begeleiden naar werk. Werkgevers en werknemersperspectief hebben behoefte aan betere informatievoorziening over mensen met een arbeidsbeperking en de arbeid waarvoor menskracht gezocht wordt. Dit heeft geleid tot diverse initiatieven en innovaties die in deze informatiebehoefte proberen te voorzien.

In dit onderzoek heeft Regioplan Beleidsonderzoek voor het AKC onderzocht

  • welke informatie nodig is voor het matchen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werk(gevers);

  • welke informatie beschikbaar is;

  • welke innovaties veelbelovend zijn om de benodigde informatie te leveren.

Het onderzoek heeft geresulteerd in een ontwikkelprogramma met acht routes die bijdragen aan een verbetering van de informatievoorziening ten behoeve van effectiever en duurzamer matchen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werk(gevers).

Geschikte arbeidsmarktinformatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het effectiever en duurzamer matchen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werk(gevers). Als het de maatschappelijke wens is om mensen meer kansen te bieden om te participeren in arbeid op een inclusievere arbeidsmarkt, wordt de noodzaak van een betere informatievoorziening snel groter.

De inzichten die dit onderzoek heeft opgeleverd, kunnen behulpzaam zijn bij het voorzien in deze informatieverschaffing.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document