Cahier 18 – Hoe vinden werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgever elkaar?
1.5 Informatie voor werkgevers

Tabel 2.3 geeft per stap in het matchingsproces weer welke informatie werkgevers nodig hebben om geschikte werknemers met een arbeidsbeperking te vinden. In het vervolg van deze paragraaf wordt deze tabel toegelicht.

Tabel 2.3 Informatie voor werkgever die geschikte werknemers zoekt

Processtappen

Resultaat

Benodigde informatie aanbodzijde

Zoeken naar kansen

Arbeidsmarktfoto:

welke mogelijkheden voor verschillende groepen werkzoekenden?

Informatie op niveau van (sub)groepen werkzoekenden:

  • kansen: aantal en typen werkzoekenden met arbeidsbeperking en beschikbaarheid voor werk

  • randvoorwaarden om te kunnen werken voor verschillende groepen

  • soort werk: taken die verschillende groepen kunnen doen

  • soort werk: taken die verschillende groepen willen doen

  • mogelijkheden voor taakafsplitsing en nieuwe functies voor groepen werkzoekenden

Selecteren

Lijst met mogelijk geschikte kandidaten

Informatie op niveau van individuele werkzoekenden:

  • welke beschikbare werkzoekenden in (sub)groepen waarin werkgever wil/kan zoeken?

  • randvoorwaarden om te kunnen werken

  • arbeidsmogelijkheden voor soort werk/taken

  • affiniteiten en motivatie voor soort werk/taken

Matchen op (context in) bedrijf

Match tussen werkzoekende en bedrijf

Informatie over werkzoekende:

  • randvoorwaarden om te kunnen werken (in welke context)

  • mobiliteit

  • begeleidingsbehoefte

  • ontwikkelingsmogelijkheden en -wensen

  • mogelijkheden voorzieningen

Matchen op inhoud werk

Match tussen werkzoekende en werk

Informatie over werkzoekende:

  • werkmogelijkheden: welke taken?

  • welke begeleiding nodig bij die taken?

  • belastbaarheid

  • mogelijkheden voorzieningen

Toelichting op tabel

Voor de werkgever geldt hetzelfde als voor de werkzoekende. Om doelgericht te kunnen zoeken, is het van belang dat de werkgever zelf weet welke mogelijkheden en wensen zijn bedrijf heeft bij het bieden van werk aan werknemers met een arbeidsbeperking. Dit kan hij achterhalen met een zelfscan. De uitslag bepaalt het zoekprofiel van de werkgever; op basis hiervan kiest hij in welke (sub)groepen werkzoekenden hij gaat zoeken.

Processtap 1: zoeken naar kansen

Ook in deze stap wordt een foto gemaakt van de arbeidsmarkt, nu van de werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Het gaat om informatie op het niveau van groepen en subgroepen werkzoekenden. Welke groepen werkzoekenden met een arbeidsbeperking kunnen en willen welk soort werk en welke soorten taken uitvoeren? Welke randvoorwaarden moeten voor welke groep in orde zijn om te kunnen werken in een bedrijf?

Belangrijk is om de omvang is van deze groepen en hun beschikbaarheid voor werk vast te stellen, zodat de werkgever een realistisch beeld krijgt van hun mogelijkheden.

Processtap 2: het selecteren van werkzoekenden

Op basis van de arbeidsmarktfoto en het regionale aanbod van mensen met een arbeidsbeperking die beschikbaar zijn voor werk, selecteert de werkgever vervolgens een aantal werkzoekenden in de regio die bij hem passen. Hiervoor heeft hij informatie nodig over individuele werkzoekenden in de regio, onder meer over de randvoorwaarden waaronder zij kunnen werken, de arbeidsmogelijkheden en hun affiniteiten in termen van soort werk en taken. Het resultaat van deze stap is een lijst met mogelijk geschikte kandidaten voor een werkgever.

Processtap 3: matchen context bedrijf en werkzoekende

In deze stap onderzoekt de werkgever voor geselecteerde werkzoekenden of zij passen in (de context in) het bedrijf en wat er nog moet veranderen aan de context om een zo optimaal mogelijke werkomgeving te bieden voor een werknemer met een arbeidsbeperking. In deze stap kan een al eerder uitgevoerde zelfscan behulpzaam zijn, of een werkplekscan zoals het werkgeversservicepunt Den Haag gebruikt (voor meer hierover verwijzen we naar paragraaf 3.4.4).

Processtap 4: matchen inhoud werk en werkzoekende

In deze stap wordt de belasting van het werk (zoals inhoud, taken, eisen) gematcht met de belastbaarheid van de werkzoekende. Vaak moet een bedrijf de functie aanpassen aan de mogelijkheden van de werkzoekende of zelfs een geheel nieuwe functie creëren. Ook moet het bedrijf de benodigde begeleiding organiseren voor de werknemer met een arbeidsbeperking.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document