Cahier 18 – Hoe vinden werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgever elkaar?
3.3 Werken&Jij

Werken&Jij is een digitaal platform dat mensen met verminderd arbeidsvermogen zichtbaar en vindbaar maakt voor bedrijven, verenigingen en andere instanties. Elk kandidaatprofiel is gevalideerd door een begeleider of jobcoach en voorzien van een arbeidsmatig advies. Het is meteen duidelijk wat een werkzoekende kan, wil en waar rekening mee moet worden gehouden. Werkgevers kunnen vrij zoeken in de database. Reacties komen direct binnen bij de belanghebbenden. Werkgevers kunnen hun vacatures voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking ook aanmelden voor het platform. Werkzoekenden kunnen zelf zoeken naar werk(gevers).

Op de website zijn op dit moment zo’n tweehonderd werkzoekenden zichtbaar en bijna vierhonderd vacatures, waarvan de ruime meerderheid van een grote werkgever (PostNL) afkomstig is. Op Werken&Jij kan zowel worden gezocht op werkzoekenden als op vacatures. Het is niet alleen mogelijk om het totaaloverzicht te bekijken. Door verder te klikken kan er namelijk ook worden gezocht op sleutelwoorden of postcode. Dit komt omdat officiële functiebenamingen vaak vaag of algemeen zijn of voor verschillende soorten werk worden gebruikt. Hierdoor is niet altijd precies duidelijk waar het eigenlijk over gaat. De mogelijkheid om op concrete sleutelwoorden te zoeken, helpt hier dan bij. Het is ook mogelijk om uitgebreid te zoeken op branches, competenties en beschikbaarheid.

Profiel werkzoekenden

Op hoofdlijnen bevatten de profielen van werkzoekenden de volgende informatie: wie de werkzoekende is, wat hij kan, waar eventueel hulp bij nodig is en waar hij naar op zoek is. Het profiel kan worden voorzien van een foto, maar dat hoeft niet. In het profiel worden competenties vertaald in concrete en eenvoudige zinnen. Is de werkgever niet ingelogd, dan kan hij alleen de algemene informatie over werkzoekenden inzien. Na inloggen is meer informatie te zien, waaronder een competentielijst. Werkzoekenden kunnen minimaal drie en maximaal zeven competenties aankruisen uit een totaal van ruim dertig (o.a. logisch nadenken, concentratie, schrijven, luisteren, energie). Het idee hierachter is dat wordt voorkomen dat bij iedereen een heleboel competenties worden aangekruist. Want: hoe meer kenmerken worden aangekruist, hoe moeilijker het in feite is om tot een match te komen. De competenties zijn opgesteld na overleg met jobcoaches en op basis van schema’s van onder meer UWV, InvraTest en lijsten van zorginstellingen.

Daarnaast bevat het profiel van de werkzoekende werkervaring en opleiding, informatie over de werkomgeving (zoals aantal uur, salarisindicatie en beschut, beschermd of individueel werk), maximale reisafstand waartoe de werknemer bereid is/die mogelijk is, indicatie loonwaarde, bijzonderheden met betrekking tot vervoer (begeleid of zelfstandig) en de gewenste functie. De gewenste functie is een open veld dat de werknemer zelf kan invullen. Het profiel bevat ook opmerkingen van de jobcoach/begeleider over de werkzoekende.

Indicatie loonwaarde

De jobcoach bepaalt de indicatie van de loonwaarde op basis van zijn eigen ervaring en deskundigheid. Zeker als de werkzoekende al eerder ergens is geplaatst, is het volgens de ontwikkelaars vaak goed mogelijk om vooraf al een globale inschatting van de loonwaarde te geven. Werkgevers vinden het ook belangrijk om hier alvast een indicatie van te hebben, zeggen de ontwikkelaars van dit instrument. Werken&Jij hanteert brede categorieën voor de loonwaarde-indicatie (0-35%, 35-50%, 50-70%, >70%). Er wordt dus wel een indicatie gegeven, maar tegelijkertijd is duidelijk dat het om een globale inschatting gaat. In het gesprek met de werkgever wordt deze indicatie verder toegelicht.

Mogelijkheden profiel werkzoekenden

Werkzoekenden hebben verschillende mogelijkheden met hun profiel. Dit wordt besloten in overleg met de jobcoach/begeleider en hangt mede af van de verstandelijke vermogens en/of zelfredzaamheid van de werkzoekende. De een kan bijvoorbeeld zelf zijn profiel wijzigen en zelf aanbiedingen van werkgevers accepteren. Bij de ander zal dit alleen samen met de jobcoach/ begeleider gebeuren. Profielen worden up-to-date gehouden. Als iemand aan het werk is, wordt het profiel op ‘aan het werk’ gezet. Andere geïnteresseerde werkgevers kunnen een ‘bezette’ kandidaat nog wel aan hun favorietenlijst toevoegen.

Alle werkzoekenden hebben een jobcoach/begeleider en de reacties komen sowieso ook bij deze persoon binnen. Volgens de ontwikkelaars is dit ook fijn voor werkgevers, omdat ze zo weten dat er al een contactpersoon is die de werkzoekende begeleidt.

Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om hun reactie (in eerste instantie) alleen naar de begeleider/jobcoach te sturen. Zo kunnen ze de mogelijkheden alvast verkennen en nagaan of het profiel klopt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om aan voorkant te zien of iemand tot het doelgroepregister behoort, maar werkgevers vinden dit wel belangrijk, aldus de ontwikkelaars.

Validatie profiel werkzoekenden

De profielen van werkzoekenden zijn gevalideerd en up-to-date. Ze zijn opgesteld door de werkzoekende. Die krijgt hierbij wel hulp van jobcoaches, begeleiders, ouders en/of (gedrags)deskundigen. Zij kennen de werkzoekende en weten wat wel (en niet) mogelijk is. De begeleider/jobcoach voert de laatste controle uit, het arbeidsmatig advies is de validatie. Als de werkzoekende het profiel heeft ingevuld en de begeleider/jobcoach vaststelt dat er iets niet klopt, dan wordt het profiel samen nogmaals doorlopen en aangepast. Aan het profiel kunnen opmerkingen van de begeleider/jobcoach (en werkgevers) worden gekoppeld. De begeleider/ jobcoach is ook belangrijk voor de inschatting of de werkzoekende een reëel zelfbeeld heeft. Overschat de persoon zichzelf niet? Of is de persoon juist veel te bescheiden over wat hij kan?

Ook personen zonder begeleider/jobcoach kunnen reageren op vacatures. Zij kunnen echter geen profiel aanmaken. De reden hiervoor is dat hun profiel niet gevalideerd (gecontroleerd) kan worden, omdat ze geen begeleider/ jobcoach hebben.

Profiel werkgevers

Het platform bevat vooralsnog geen echte werkgeversprofielen. Wel hebben werkgevers een kort tekstje over hun organisatie boven de vacatures staan (inclusief hun logo). Ze leveren deze tekst zelf aan. Er is telefonisch contact met werkgevers als die zich via het platform aanmelden. Ook wordt de website van de werkgever bekeken om te zien of het wel in de haak is. Verder wordt bekeken hoe werkgevers vacatures aanleveren. Eventueel krijgen ze tips over hun taalgebruik. Op dit moment komen werkgevers nog met name uit het eigen netwerk van Werken&Jij. Vacatures die werkgevers op de site plaatsen, worden vooraf gecontroleerd, bijvoorbeeld of de vacatures wel in ‘normale’ of begrijpelijke taal zijn opgesteld. Het is voor werkgevers ook mogelijk open vacatures op de site te zetten. De werkgever kan dan werkzoekenden met arbeidsbeperkingen zoeken en hier vervolgens functies omheen bouwen.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document