Aanbevelingen | Arbeidsdeskundigen

Cahier 8 – Arbeidsdeskundig handelen bij het inschatten van verlies van arbeidsvermogen bij personenschade
Aanbevelingen

De aanbevelingen hieronder maken concreet hoe arbeidsdeskundigen hun eigen handelen verder kunnen professionaliseren bij het bepalen van verlies van arbeidsvermogen in het kader van personenschade.

  1. Maak in nauw overleg met arbeidsdeskundigen een plan voor het uitvoeren van de voorbeeldwerkwijzen en innovaties die in het kader van methodisch handelen zijn genoemd. Let daarbij op de uitgangspunten van de Gedragscode Behandeling Letselschade (Barendrecht et al, 2006) en de Gedragscode van de Stichting Register Arbeidsdeskundigen (SRA, 2010; http://www.register-arbeidsdeskundigen.nl/default.aspx?intObjectId=8592). Bijvoorbeeld als het gaat om het waarborgen van een inzichtelijk proces. Besteed allereerst aandacht aan:

    • De afbakening van het arbeidsdeskundig handelen bij het bepalen van
      verlies van arbeidsvermogen. Overschrijding van deze afbakening kan alleen als dit gemotiveerd wordt.

    • De standaardisering van vragen aan de arbeidsdeskundige en de wijze van rapportage. Bij de vragen kan worden aangesloten bij het werk dat de Interdisciplinaire Werkgroep Medische Deskundigen (IWMD) heeft verricht. Deze werkgroep heeft standaardvragen geformuleerd voor medisch deskundigen in het kader van letselschade. Voor wat betreft de rapportage kan de structuur worden afgestemd op de zes stappen in het ‘Kader voor arbeidskundig handelen’.

    • Het duidelijk maken aan slachtoffer en andere geraadpleegde personen wat de rol en positie is van de arbeidsdeskundige bij het bepalen van verlies van arbeidsvermogen, wie de opdrachtgever van de arbeidsdeskundige is en wat de doorlooptijd van de werkzaamheden is.

    • databases, literatuur, methoden) in rapportages.

    • Verantwoording van keuzes en beoordelingen bij het schetsen van toekomstscenario’s (met en zonder ongeval) bij het opstellen van de rapportage.

    • Beoordeling van rapporten door derden (collega experts: peer review). Sluit daarbij zoveel mogelijk aan bij al bestaande onderlinge toetsingsgroepen.

  2. Bouw systematisch kennis op over de huidige – of meeste recente – wijze van het bepalen van het verlies van arbeidsvermogen. Dit kan door een database op te zetten van geanonimiseerde rapportages. Benut daarvoor de infrastructuur van het AKC, de systematiek van voorbeeldcasuïstiek (De Boer, Langelaan, et al. 2011) en de Arbeidsdeskundige Kennisbank.

  3. Draag de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van dit project uit via onder meer de AKC-website, publicaties en symposia voor de arbeidsdeskundigen. Maar informeer ook opleidingsinstituten, relevante opdrachtgevers en professionals waarmee de arbeidsdeskundigen in dit veld samenwerken. Zoek daarbij contact met organisaties die de afwikkeling van personenschade verder willen professionaliseren. Bijvoorbeeld met de Letselschade Raad.

  4. In het proces van afwikkeling van personenschade zijn arbeidsdeskundigen in verschillende rollen werkzaam. In dit project is de meeste aandacht besteed aan het bepalen van verlies van arbeidsvermogen. Het verdient aanbeveling om in een vervolgproject aandacht te besteden aan arbeidsdeskundigen die in dit veld andere rollen vervullen, zoals advisering, begeleiding en re-integratie.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document