Kader voor methodisch arbeidsdeskundig handelen | Arbeidsdeskundigen

Cahier 8 – Arbeidsdeskundig handelen bij het inschatten van verlies van arbeidsvermogen bij personenschade
Kader voor methodisch arbeidsdeskundig handelen

Gezien het ontbreken van standaarden is in de workshops 2 en 3 samen met arbeidsdeskundigen gewerkt aan het opstellen en invullen van een kader voor methodisch arbeidsdeskundig handelen. Binnen dat kader wordt op een systematische manier overzicht gevormd van de verschillende methoden en procedures die arbeidsdeskundigen gebruiken. Dit vormt een eerste aanzet voor methodisch handelen, waarin op een gestructureerde manier de (voorbeeld)werkwijzen en gewenste innovaties zijn weergegeven. Op basis daarvan kan in de toekomst worden gewerkt aan een toenemende consensus daarover binnen de arbeidsdeskundige beroepsgroep. In deze paragraaf staan de resultaten centraal. Uiteindelijk hebben we met volledige consensus zes stappen onderscheiden voor het professioneel handelen van de arbeidsdeskundige.

Het gaat hierbij om:

  1. Beschrijven van de uitgangssituatie van de cliënt; Voor ongeval (V), Na ongeval (N).

  2. Beschrijven van de uitgangssituatie van feitelijk werk of opleiding; Voor ongeval (V), Na ongeval (N).

  3. Beschrijven van de potentiële carrière van de cliënt; Voor ongeval (V), Na ongeval (N);

  4. Hypothetisch inkomen bepalen (zelfstandigen); Voor ongeval (V), Na ongeval (N); daarbij eventueel bedrijfseconoom inschakelen.

  5. Hypothetisch inkomen bepalen (loondienst); Voor ongeval (V), Na ongeval (N); daarbij eventueel bedrijfseconoom inschakelen.

  6. Weergave van de verschillende inkomens (niet uitrekenen);Voor ongeval (V), Na ongeval (N).

Per stap maakten we vervolgens een inventarisatie van de volgende vijf elementen:

  • Onderwerpen die aan de orde komen bij het onderzoek van de arbeidsdeskundige.

  • Acties die de arbeidsdeskundige kan ondernemen.

  • Bronnen en methoden die kunnen worden gebruikt.

  • Voorbeeldwerkwijzen.

  • Gewenste innovaties.

Op basis hiervan hebben we het kader voor methodisch arbeidskundig handelen bij personenschade voor de bepaling van het verlies van arbeidsvermogen opgesteld. De zes stappen die in het proces aan de orde komen, staan op de volgende pagina’s beschreven. Per twee pagina’s beschrijven we een stap. De eerste pagina per stap geeft de resultaten weer van de inventarisatie tijdens de tweede workshop en beschrijft de werkwijze, de mogelijke acties en mogelijke bronnen en methoden. De tweede pagina per stap geeft de resultaten van workshop 3 weer en beschrijft een aantal voorbeeldwerkwijzen en waar nodig innovaties om die voorbeeldwerkwijzen mogelijk te maken. Op deze tweede pagina geven wij bij de voorbeeldwerkwijze en de gewenste innovaties met * aan welke items aangemerkt kunnen worden als aanbevelingen voor werkwijzen en innovaties op de korte termijn. Kenmerken van die items zijn dat ze al wel bestaan, maar nog niet of slechts incidenteel worden toegepast. Voor de overige items geldt dat deze nadere prioriteitstelling verdienen als het gaat om ontwikkeling en implementatie.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document