Vraagstellingen | Arbeidsdeskundigen

Cahier 8 – Arbeidsdeskundig handelen bij het inschatten van verlies van arbeidsvermogen bij personenschade
Vraagstellingen

  1. Op welke wijze maken arbeidsdeskundigen in de huidige praktijk een inschatting van het verlies van arbeidsvermogen van cliënten op het gebied van loonvormende arbeid, huishoudelijke arbeid en zelfwerkzaamheid in het kader van een aansprakelijkheidsverzekering?

    Een inschatting maken van het verlies van arbeidsvermogen is een complexe opdracht die in Nederland slechts een beperkt aantal – circa twintig – arbeidsdeskundigen uitvoeren. Uit het onderzoek is gebleken dat de arbeidsdeskundigen op dit terrein wel systematisch en methodisch handelen, maar dat er waarschijnlijk geen standaarden bekend zijn of worden gehanteerd. Met dit uitgangspunt is het vormen van consensus over te hanteren methoden en procedures een belangrijke eerste stap.

    Het kader dat we binnen dit project samen met arbeidsdeskundigen hebben ontwikkeld, is een voorzet om te groeien naar het gezamenlijk gebruik van verantwoorde methoden en procedures. Die moeten ten minste gebaseerd zijn op consensus dan wel best practices. Dit kader kan bijdragen aan meer transparantie in het werk dat de arbeidsdeskundige voor betrokkenen verricht, waaronder het slachtoffer. Het bereiken van consensus daarover tussen de arbeidsdeskundigen van dit project, is een belngrijke eerste stap.

  2. Waar begint en eindigt in de huidige praktijk de bijdrage van de arbeidsdeskundige?

    Er bestaat tussen arbeidsdeskundigen over het algemeen overeenstemming over het uitbesteden van de financieel technische doorrekening van het verlies van arbeidsvermogen. Dit wordt beschouwd als expertise van rekenbureaus, de actuaris of een bedrijfseconoom. Op andere terreinen bestaat er in de praktijk een minder duidelijke afbakening van het arbeidskundig handelen bij het verlies van arbeidsvermogen. Een belangrijke factor daarbij is dat het veld waarin de arbeidsdeskundigen werken, complex is: er moeten schattingen worden gemaakt naar de toekomst en multidisciplinair worden samengewerkt. Ook moeten opdrachten in concurrentie worden verworven. Mede als gevolg daarvan stellen opdrachtgevers veel verschillende vragen. Arbeidsdeskundigen moeten deze beantwoorden om dergelijke - en ook toekomstige, vergelijkbare - opdrachten binnen te kunnen halen.

  3. Is er een kader voor methodisch handelen te geven voor de arbeidsdeskundige werkzaamheden en de methoden die arbeidsdeskundigen daarbij hanteren?

    Arbeidsdeskundigen blijken in het algemeen in zes stappen te werk te gaan. Er is een kader voor methodisch handelen ontwikkeld waarin methoden en werkwijzen expliciet zijn weergegeven. De voorbeeldwerkwijzen en gewenste innovaties die arbeidsdeskundigen zelf hebben aangegeven, geven een goed beeld van het handelen van arbeidsdeskundigen.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document