Observaties uit rapportages van arbeidsdeskundigen | Arbeidsdeskundigen

Cahier 8 – Arbeidsdeskundig handelen bij het inschatten van verlies van arbeidsvermogen bij personenschade
Observaties uit rapportages van arbeidsdeskundigen

Arbeidsdeskundigen stellen (voortgangs)rapporten op voor de opdrachtgever. In totaal 21 rapporten zijn aan de hand van een checklist (bijlage 3) systematisch geanalyseerd. Doel: inventariseren welke werkwijzen en methodieken arbeidsdeskundigen gebruiken. De meeste rapporten – zeventien - hadden betrekking op het bepalen van het verlies van arbeidsvermogen al dan niet in combinatie met andere relevante aspecten, zoals advisering over re-integratie, voorzieningen en/of hulpmiddelen.

Als het gaat om de vragen die arbeidsdeskundigen krijgen en de methoden en werkwijzen die zij hanteren bij het beantwoorden van deze vragen, komt uit de analyse van de rapporten een aantal observaties naar voren. Deze zijn gebaseerd op frequentie van voorkomen in de rapporten:

  1. Arbeidsdeskundigen worden door hun opdrachtgevers benaderd met een grote diversiteit aan vragen. Daarbij is er niet altijd een aansluiting op de specifieke expertise van de arbeidsdeskundige. Bijvoorbeeld wanneer er gevraagd wordt naar een financiële doorrekening van verlies van arbeidsvermogen: dit is een specialisatie van het rekenbureau en de actuaris. De afbakening van het arbeidsdeskundig handelen bij het afwikkelen van personenschade wordt in de praktijk bemoeilijkt door de enorme hoeveelheid verschillende vragen die opdrachtgevers stellen. Arbeidsdeskundigen pakken die vragen op en beantwoorden deze.

  2. De geraadpleegde rapporten bevatten weinig expliciete vermeldingen van:

    • het uitvoeren van een relevant literatuuronderzoek en de verantwoording daarvan in het rapport;

    • het raadplegen van medische expertise en/of collega-arbeidsdeskundigen;

    • het onderbouwen van het uitvalpercentage bij taken (belasting/belastbaarheid);

    • het opstellen en/of overwegen van alternatieve scenario’s met een argumentatie voor het gekozen scenario;

    • verwijzing naar bronnen die zijn gebruikt of methoden die zijn gehanteerd.

  3. De rapporten verwijzen in een aantal gevallen wel naar methoden die zijn toegepast. Bij deze methoden wordt in de rapportage echter niet aangegeven dat het geldige standaardmethoden zijn.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document