3.2 Kennisvragen voor vervolgonderzoek | Arbeidsdeskundigen

Cahier 22 – Flexibele arbeid en de arbeidsdeskundige praktijk
3.2 Kennisvragen voor vervolgonderzoek

In deze paragraaf vatten we de kennislacunes die zijn geconstateerd in fase 1 en de door de arbeidsdeskundigen aangegeven kennisvragen in fase 2 samen. Deze vragen worden niet in dit onderzoek beantwoord, maar kunnen worden meegenomen in eventueel vervolgonderzoek.

Allereerst hebben we door het literatuuronderzoek geleerd dat de effecten van flexibele arbeid voor de doelgroep van werknemers met een chronische ziekte of beperking nauwelijks is onderzocht. Vervolgonderzoek is dan ook nodig om de effecten in kaart te brengen.

  • Voor specifieke typen flexibele contracten bestaan veel aandachtspunten. Wat dit betekent voor mensen met een chronische ziekte of beperking die met dergelijke flexibele contracten te maken zouden krijgen, zou nader onderzocht moeten worden.

  • Onderzoek naar gewenste ondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een chronische ziekte of beperking is zeer schaars. Er is dus maar weinig informatie beschikbaar over de soorten initiatieven die succesvol zijn, voor wie, hoe en waarom.

  • Er is nog geen onderzoek gedaan naar het effect van uitbesteden en inbesteden op de vier A’s. Een voorbeeld dat relevant kan zijn voor de doelgroep is het binnenhalen van werk door SW-bedrijven. Het is een optie om onderzoek te doen naar deze specifieke vorm van flexibele arbeid en de effecten daarvan op de vier A’s voor mensen met een beperking.

  • Er is nog geen onderzoek gedaan naar de effecten van deeltijdwerk, flexibele werktijden en brede inzetbaarheid op de vier A’s, specifiek voor mensen met een chronische ziekte of beperking. Dit terwijl het vaak een interessante optie is voor de praktijk.

Daarnaast zijn er weinig praktijkvoorbeelden gepubliceerd over flexibele arbeid voor mensen met een chronische ziekte of beperking en het effect hiervan, terwijl diverse arbeidsdeskundigen aangeven hier wel behoefte aan het te hebben. Er is met name behoefte aan praktijkvoorbeelden die laten zien hoe het proces van implementatie van interne flexibele arbeid voor mensen met een chronisch ziekte of beperking is verlopen en wat de effecten waren op de lange termijn. Verschillende arbeidsdeskundigen geven de behoefte aan kennis over de duurzaamheid van deze adviezen aan. Vragen op dit gebied zijn:

  • Wat zijn de effecten van flexibele arbeid op de lange termijn?

  • Hoe lang is flexibiliteit houdbaar voor een werknemer?

  • Als het bedrijf verandert, wil en kan het bedrijf dan nog steeds flexibiliteit aanbieden?

  • Stel dat de beperking hetzelfde blijft terwijl de organisatie verandert, hoe zorg je er dan voor dat de adviezen beklijven?

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document