Cahier 10 – Scan Werkvermogen Werkzoekenden
Achtergrondinformatie

Doelgroep

Voor werkenden in Nederland heeft AStri samen met het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid in opdracht van het AKC de WerkScan ontwikkeld. Aansluitend heeft AStri samen met het Erasmus MC de Scan Werkvermogen Werkzoekenden ontwikkeld. Deze scan is bedoeld voor werkzoekenden, met of zonder gezondheidsproblemen. In box 1 vindt u het verschil in doelgroep van beide Scans.

Box 1 Doelgroep van de Scan Werkvermogen Werkzoekenden

Doel

De Scan heeft de volgende doelen:

  • De Scan moet werkzoekenden een beeld geven van hun actuele individuele situatie. Ook moet de scan werkzoekenden inzicht geven in de lacunes die het passeren van de drempel naar de arbeidsmarkt belemmeren.

  • De Scan moet richting geven aan het zoekgedrag van werkzoekenden (met prioritering) en daarmee de effectiviteit van het zoekgedrag naar betaalde arbeid vergroten.

  • De Scan moet de individuele verantwoordelijkheid van werkzoekenden stimuleren. Ook moet de scan werkzoekenden aanzetten tot het zelfstandig, of met ondersteuning, opvolgen van geformuleerde acties.

  • De Scan moet de kwaliteit en effectiviteit vergroten van de dienstverlening van de professionals die de Scan toepassen.

Totstandkoming

De Scan Werkvermogen Werkzoekenden is op de volgende manier tot stand gekomen:

  • De werkgroep NVVA heeft een notitie uitgebracht over de WerkScan.

  • Het AKC heeft vervolgens besloten om aan AStri Beleidsonderzoek en -advies en het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid opdracht te geven voor de ontwikkeling van het instrument. Deze WerkScan is inmiddels opgeleverd aan het AKC.

  • Naar aanleiding van de ontwikkeling van de WerkScan stelden AKC en NVVA de vraag naar een Scan Werkvermogen Werkzoekenden.

  • Tijdens een invitational conference met arbeidsdeskundigen (zie bijlage 14 voor de deelnemers) zijn de wensen en verwachtingen rond de Scan Werkvermogen Werkzoekenden geïnventariseerd. Op basis hiervan is een Programma van Eisen opgesteld (zie bijlage 11) dat is goedgekeurd door de begeleidingscommissie.

  • Vervolgens is een literatuuronderzoek uitgevoerd om bestaande instrumenten te inventariseren. Op basis hiervan zijn conceptinstrumenten ontwikkeld, die zijn goedgekeurd door de begeleidingscommissie.

  • De ontwikkelde instrumenten zijn getest in een praktijktest (zie bijlage 15 voor de deelnemers aan deze praktijktest). Na afloop van de praktijktest zijn de instrumenten op basis van de evaluatie op onderdelen aangepast.

  • Eind september 2012 zijn de definitieve instrumenten opgeleverd en overgedragen aan de NVvA en het AKC. Deze partijen zijn verantwoordelijk voor de verdere implementatie van de Scan Werkvermogen Werkzoekenden.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document