Cahier 19 – De arbeidsdeskundige en het preventiedomein arbeid en gezondheid
5.1 Haalbaarheid en wenselijkheid bredere inzet arbeidsdeskundige expertise in preventiedomein

Het is voor arbeidsdeskundigen met hun huidige expertise haalbaar om een grotere rol te spelen binnen het preventiedomein. Dit geldt ook voor de hogere preventieniveaus. Om werknemers en werkgevers optimaal te ondersteunen, is het zelfs wenselijk dat dit gebeurt. Ook gezien de vraag en de mogelijkheden op de markt is het wenselijk om de arbeidsdeskundige expertise beter te benutten binnen het preventiedomein. Hierbij hebben we rekening gehouden met datgene dat andere professionals bieden.

Samenwerking professionals is de basis

De samenwerking met en inschakeling van andere professionals is de basis voor een goed werkend preventiedomein. Daarvoor is het van belang dat de verschillende typen professionals goed weten wat ieders expertise is. En dat ze weten in welke situaties de expertise van een andere professional van meerwaarde kan zijn.

Enerzijds vraagt dit van professionals dat ze zich goed in de andere beroepsgroepen verdiepen. En dat kennis van andere beroepsgroepen goed in de opleidingen is geborgd. Anderzijds moeten beroepsgroepen zichzelf goed profileren. Ze moeten duidelijk maken wat hun expertise is en op welke wijze ze een bijdrage kunnen leveren binnen het preventiedomein.

Dit profileren kan vooraf via algemene informatievoorzieningen als websites, brochures etc cetera. Het moet echter vooral gebeuren naar aanleiding van concrete gevallen waar een arbeidsdeskundige binnen een bedrijf bij betrokken is (geweest). Dat laatste vereist dat de arbeidsdeskundige verder kijkt dan de specifieke opdracht die hij/zij voor een individu heeft. En dat hij/zij daar ook de tijd en ruimte voor krijgt en neemt.

Uiteraard werken arbeidsdeskundigen ook in de huidige situatie samen met andere professionals. Die samenwerking speelt zich echter vooral af op de lagere preventieniveaus. Het gaat dan voornamelijk om het oplossen van problemen of het aandragen van oplossingsrichtingen. De ‘nieuwe’ samenwerking waarover we hier spreken, is gericht op het voorkomen en/of vroegtijdig opsporen van potentiële problemen. Het gaat ook om samenwerking met professionals die actief zijn op de hogere preventieniveaus (primaire en bovenste helft secundaire preventieniveau).

Blijf uitgaan van eigen kracht arbeidsdeskundige

Het is van belang dat arbeidsdeskundigen blijven uitgaan van hun expertise op het individuele niveau. Dat is hun kracht, ook als ze die expertise breder inzetten. Arbeidsdeskundigen zijn getraind om een disbalans tussen belasting (werk) en belastbaarheid (mens) op te lossen. Als er bij een individu een disbalans is of dreigt te ontstaan, kan de arbeidsdeskundige deze disbalans herstellen door knelpunten op te sporen en de juiste maatregelen te adviseren.

Van oudsher zijn arbeidsdeskundigen vooral actief bij personen die al zijn uitgevallen. En bij personen waarvan bekend is dat zij arbeidsbeperkingen hebben (tertiaire preventieniveau). Bij pure preventie en aandacht voor duurzame inzetbaarheid (primaire en bovenste helft secundaire preventieniveau) ligt de focus op werknemers die nog gezond zijn, of in ieder geval nog niet zijn uitgevallen. Wij adviseren arbeidsdeskundigen zich ook dan in eerste instantie vooral op dienstverlening aan individuen te richten. Als men vervolgens binnen een organisatie bij veel individuen betrokken is of is geweest, is het mogelijk deze ervaringen te vertalen naar een hoger abstractieniveau. Op die manier kun je als arbeidsdeskundige je dienstverlening ook richten op de organisatie/werkgever en het hele werknemersbestand. Het vertrekpunt blijft echter steeds het individuele geval.

De kracht van arbeidsdeskundigen ligt verder bij het in kaart brengen van individuen in relatie tot werk. Hun kracht is niet het enkel in kaart brengen van werk (plekken) los van individuen. Men acht het niet haalbaar dat arbeidsdeskundigen dit wel gaan doen. Dit vanwege de expertise die nodig is om risicoberoepen in kaart te brengen. Daarnaast hebben andere professionals binnen het preventiedomein dit al als specialiteit. Denk aan ergonomen, veiligheidskundigen en arbeidshygiënisten.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document