Cahier 19 – De arbeidsdeskundige en het preventiedomein arbeid en gezondheid
3.5 Initiatieven verzekeringsmaatschappijen

Naast individuele professionals zijn er ook verzekeringsmaatschappijen actief binnen het preventiedomein met initiatieven om een goede balans tussen belasting en belastbaarheid te stimuleren. Binnen de verzekeringsbranche zijn het zorgverzekeraars die (onder andere) diensten bieden op het primaire en de bovenste helft van het secundaire preventieniveau. Verzuimverzekeraars zijn bijvoorbeeld vooral actief op het tertiaire preventieniveau en eventueel de onderste helft van het secundaire preventieniveau. We bespreken in dit hoofdstuk initiatieven op het gebied van preventie en duurzame inzetbaarheid van de vier grootste zorgverzekeraars.

3.5.1 Zilveren Kruis Achmea1

Zilveren Kruis werkt samen met Ondernemend Nederland aan het programma ‘Gezond Ondernemen’ voor het stimuleren van duurzame inzetbaarheid. Deze samenwerking is tot stand gekomen vanuit de gedachte dat gezonde medewerkers beter in hun vel zitten en beter inzetbaar zijn. Daardoor ontstaat er een gezond bedrijf met een hogere productiviteit, meer continuïteit en met aantoonbaar minder kosten.

Er zijn speciale adviseurs Gezond Ondernemen die werkzaam zijn op het gebied van gezondheidszorg. Dit advies richt zich op een goede zorgverzekering, gezondheidsmanagement, vaardigheden om uitval te voorkomen en verzuim. De focus daarbij ligt op re-integratieprogramma’s en inkomen om ook bij mogelijk verzuim van inkomen verzekerd te zijn. De adviseur Gezond Ondernemen geeft inzicht in de zorgbehoeften binnen een bedrijf en geeft op basis daarvan advies en oplossingen. Dit inzicht wordt in samenwerking met het bedrijf verkregen. De adviseur kijkt naar het gezondheidsbeleid van een bedrijf en hoe het gesteld is met de vitaliteit en gezondheid van de medewerkers, wat hun zorggebruik is en wat verzuimoorzaken zijn. Voor de beoordeling van de vitaliteit gebruikt de adviseur een Health Check, maar dit kan ook veel dieper gaan.

Het inzicht interpreteert de adviseur samen met een bedrijf, waarna hij advies op maat levert dat praktisch uitvoerbaar is. Daarna ondersteunt hij het bedrijf in het up-to-date houden van het gezondheidsbeleid en meet hij het effect van de uitvoering van programma’s. Op die manier kan het bedrijf zijn beleid continu verbeteren. Tot slot geeft adviseur Gezond Ondernemen ook advies over het verzekeren van financiële risico’s voor een bedrijf en de medewerkers.

Binnen Gezond Ondernemen is de afgelopen jaren een informatiesysteem ontwikkeld dat inzicht geeft in de zorgbehoeften van verzekerden per leeftijdsgroep, per sector en per bedrijf. Hieruit is de ZorgPlus Analyse ontstaan. Deze heeft als doel om samen met het zorgveld nieuwe zorgconcepten en zorgarrangementen te ontwikkelen. Deze moeten goed aansluiten op de behoefte van een sector. Ook is het de bedoeling om bestaande programma’s te verfijnen, zodat die ook goed op de behoefte van een sector aansluiten.

Voor verschillende problemen (roken, overgewicht, depressiviteit, et cetera) is er een aantal interventies ontwikkeld. Deze worden samen met zorgverleners voortdurend verbeterd aan de hand van het zorggebruik en de zorgwensen van bedrijven.

3.5.2 VGZ2

VGZ richt zich aan de hand van preventie op het verminderen en voorkomen van verzuim. Samen met een werkgeverbedrijf brengt de verzekeraar de verzuimrisico’s in kaart, zodat de werkgever maatregelen kan nemen. Hiervoor maken ze gebruik van de eigen methodiek Dialoog.3 Dialoog bestaat uit drie stappen: analyse, advies en aanpak. Deze stappen kunnen als integraal programma worden ingezet of als losse onderdelen gebruikt worden. De methodiek is gebaseerd op het model Duurzame inzetbaarheid scorecard (Dona, 2012). VGZ heeft de methodiek zelf ontwikkeld; deze is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten waarin dialoog wordt gezien als een belangrijke sleutel tot succes. Dialoog is een NEN/ISO gecertificeerde organisatiescan.

Deze verzekeraar biedt verder VGZ Bedrijfszorg4, een eigen netwerk van zorgaanbieders dat een bedrijf direct kan inzetten bij dreiging van uitval of verzuim van een medewerker. Er wordt in kaart gebracht hoeveel verzuim er is, wat voor uitdagingen er zijn, wat de wettelijke regelingen zijn waar een bedrijf aan moet voldoen, et cetera. Aan de hand daarvan krijgt een bedrijf advies over hoe het Bedrijfszorg het beste kan inzetten om ziekte en verzuim aan te pakken en te voorkomen. Daarna volgen er effectmetingen over de interventies die zijn ingezet, met een periodieke rapportage. Dit levert sturingsinformatie waarmee het zorgpakket nog gerichter inzetbaar is. Zo kan het bedrijf de effectiviteit vergroten. Zelf zegt VGZ dat uit eerdere effectmetingen blijkt dat iedere geïnvesteerde euro zich gemiddeld drie keer terug verdient. Het verzuim dat geheel is voorkomen, is hierbij niet meegerekend.

3.5.3 CZ5

CZ biedt in samenwerking met bedrijven ook bedrijfszorg om de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers te stimuleren en zo verzuim te beperken of voorkomen. Dit doet CZ door te adviseren, organiseren en te helpen met de financiering.

Adviseren houdt in dat een bedrijf advies krijgt over het verbeteren van de gezondheid en de inzetbaarheid van de medewerkers. Dit advies is gebaseerd op een analyse die inzicht geeft in de knelpunten binnen een bedrijf. Hiervoor worden (bestaande) tools en testen gebruikt en worden data en bedrijfsinformatie geanalyseerd.

Organiseren gaat over het bieden van een op maat gemaakt overzicht van benodigde (medische) interventies volgens het ‘matched care principe’. Een speciale Interventie Expert van CZ organiseert de inzet van de interventies en zorgt ervoor dat alle medewerkers er gebruik van kunnen maken.

Helpen met de financiering gaat over het ondersteunen in het betaalbaar houden van bedrijfszorg, doordat CZ financiële oplossingen biedt. Dit gebeurt onder andere door de aanvullende verzekering van medewerkers te gebruiken als financieringsbron voor interventies. Daarnaast biedt CZ werkgeversverzekeringen en budgetten waaruit bedrijven interventies kunnen financieren.

CZ heeft een samenwerking met strategisch partner HumanCapitalCare, met de gedachte nog meer te kunnen betekenen binnen de bedrijfszorg.

3.5.4 Menzis6

Menzis werkt met het programma ‘WerkGezond’. Hierin worden preventieve tools en programma’s aangeboden die erop gericht zijn om medewerkers zelf aan de slag te laten gaan met het vermijden van gezondheidsrisico’s. Op deze manier besparen bedrijven kosten en verhogen ze de inzetbaarheid van medewerkers.

Menzis maakt in de ondersteuning onderscheid tussen vier typen organisaties: grootzakelijk, mkb, intermediair en zorg. Het wordt op de website niet duidelijk in hoeverre dit onderscheid van invloed is op de tools en programma’s die ingezet kunnen worden. Voor intermediairs richt de dienstverlening zich op het bieden van ondersteuning, zodat klanten gezondheidsrisico’s kunnen vermijden.

Voor alle vier typen organisaties geeft Menzis aan dat WerkGezond preventieve diensten en producten levert, zoals (bestaande) preventieve testen, hulp bij psychische klachten, mantelzorgservice voor medewerkers en de griepprik op locatie. Daarnaast helpt de verzekeraar bij het regelen van zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie bij rugklachten, of bij het inzetten van bedrijfsmaatschappelijk werk.

3.5.5 Conclusie

De vier grootste zorgverzekeraars in Nederland (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) bieden alle vier ondersteuning aan werkgevers om hun organisaties gezond en vitaal te houden. Ze spelen alle vier in op de groeiende verzuim- en zorgkosten voor werkgevers.

Zoals te verwachten, zetten ze voornamelijk in op de gezondheid van de medewerkers. Deze moeten fit en vitaal gehouden worden om zo min mogelijk uitval en verzuim te hebben (en dus zo min mogelijk kosten voor de werkgever oplevert). Ze bieden hiervoor advies, interventies, zelftests en gemakkelijke toegang tot de gezondheidszorg aan. VGZ lijkt voorop te lopen voor wat betreft eigen instrumentarium met de eigen methodiek Dialoog. De andere drie zetten voornamelijk in op het organiseren van advies, interventies en checks/tests. Dat zijn geen zelf ontwikkelde methodieken/instrumenten. Wel heeft Zilveren Kruis de ZorgPlus Analyse, waarmee de verzekeraar veel inzicht heeft verkregen in de verschillende sectoren en bedrijven en hun verschillende behoeften. Menzis en CZ lijken voornamelijk zorg te bieden vanuit een gebundeld pakket aan interventies en instrumenten.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document