Cahier 19 – De arbeidsdeskundige en het preventiedomein arbeid en gezondheid
2.3 Inhoud Werkscan

Via een online vragenlijst geeft een Werkscan-onderzoek een werkende een beeld van het eigen werkvermogen: de balans tussen enerzijds de eisen die het werk stelt (zowel als het gaat om gezondheid, kennis, als om vaardigheden etc.) en anderzijds de eigen – ook toekomstige – belastbaarheid, gezondheid, opleidingsniveau, kennis en vaardigheden, combinatie werk en privé, et cetera. De thema's zelfredzaamheid, gezondheid/vitaliteit, loopbaanontwikkeling en competenties, arbeidssituatie, organisatiecultuur en combinatie werk-privé zijn de determinanten voor de hoogte van het werkvermogen. Deze thema’s komen in de vragenlijst aan bod om te zien of en waar risico’s voor duurzame inzetbaarheid zitten. Ook de Workability Index (WAI) maakt in een verkorte versie deel uit van de Werkscan. De resultaten van de ingevulde vragenlijst worden gepresenteerd in een Werkscanrapport.

Als de uitkomsten in dit rapport daar aanleiding toe geven, kan de werkende op korte termijn een adviesgesprek aanvragen met een werkscandeskundige. Een werkscandeskundige is een arbeidsdeskundige die de training Werkscan & Motivational Interviewing moet hebben volbracht en een werkscanlicentie bij Blik op Werk heeft afgesloten.

In het adviesgesprek gaan de werkende en arbeidsdeskundige door middel van motivational interviewing samen zoeken naar de oorzaken en oplossingen voor de gesignaleerde knelpunten in het werkvermogen. De thema’s uit de vragenlijst bepalen daarbij de richting van het gesprek. Met de adviezen uit dit gesprek kan de werkende daarna zelf gerichte actie ondernemen om het werkvermogen weer in balans te krijgen. Daardoor vergroot hij zijn kans op duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt voor de toekomst. De werkende moet achter de resultaten staan en hij moet zelf de regie nemen op vervolgacties.

De gedachte is dat de Werkscan regelmatig wordt ingezet (ongeveer eens per drie jaar) om de werkende te blijven stimuleren om actie te ondernemen, zodat hij niet in de loop der jaren vastloopt in het werk.

Doel

Met de Werkscan wil het AKC bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van werkenden en daarmee aan het terugdringen van verzuim en arbeidsongeschiktheid. Het (online) invullen van de Werkscan helpt mensen bij de reflectie op hun arbeids(markt)toekomst en maakt duidelijk of het zinvol dan wel noodzakelijk is om het gesprek aan te gaan met een arbeidsdeskundige over eventuele (preventieve) acties.

“Het primaire doel van de vragenlijst is het screenen van werkenden met een verminderd werkvermogen, alsmede het signaleren van mogelijke risicofactoren voor een verminderd werkvermogen.”

Uit: AKC Onderzoekscahier 7.

Voorwaarden

De deelname aan een Werkscanonderzoek gebeurt op vrijwillige basis, eventueel na gerichte voorlichting over het nut ervan. Ook een werkgever kan ervoor kiezen om de Werkscan in te zetten voor een werknemer of groep werknemers.

De vragenlijst is online in te vullen. Bij het achterlaten van gegevens kan dit gratis. Wanneer een werkgever de Werkscan voor werknemers wil inzetten, zijn er kosten aan verbonden. Aan het eventueel opvolgende adviesgesprek zijn ook kosten verbonden.

Evaluatie Werkscan

De implementatie van de Werkscan had mede als doel om arbeidsdeskundigen ook op de hogere preventieniveaus in te zetten. De evaluatie van de Werkscan door het AKC laat echter zien dat dit instrument nog voornamelijk wordt ingezet als er al sprake is van een disbalans of bij sterke vermoedens van een dreigende disbalans. Daarmee blijven arbeidsdeskundigen nog veelal werkzaam op de lagere preventieniveaus.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document