3 Literatuurstudie: invloed van psychosociale arbeidsbelasting op gezondheid en werk | Arbeidsdeskundigen

Cahier 26 – Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting
3 Literatuurstudie: invloed van psychosociale arbeidsbelasting op gezondheid en werk

In dit hoofdstuk geven we een overzicht van wat er in de wetenschappelijke literatuur bekend is over de effecten van psychosociale arbeidsbelasting op werk en gezondheid. Om inzichtelijk te maken wat de consequenties van psychosociale arbeidsbelasting voor gezondheid en werk zijn, is een literatuurstudie uitgevoerd voor de vijf domeinen van de DPQ:

  1. Organisatie en inhoud van werk

  2. Werkeisen

  3. Onderlinge relatie collega’s en management

  4. Conflicten op het werk

  5. Beleving van de werksituatie

De resultaten zijn per domein samengevat en bieden, naast een onderbouwing van de tool, aanknopingspunten in de keuze om te interveniëren.

Aangezien er in de wetenschappelijke literatuur veel bekend is over de effecten van psychosociale arbeidsbelasting op werk en gezondheid, is de keuze gemaakt om in deze literatuurstudie alleen reviews te gebruiken.

Om reviews te vinden, zijn de 38 dimensies van de DPQ (zie Bijlage 1) als uitgangspunt genomen voor het formuleren van zoektermen, gecombineerd met de gezondheidssituatie en het functioneren in werk. Met deze zoektermen is een systematische zoekopdracht uitgevoerd in wetenschappelijke databases (PubMed, CINAHL, Embase en PsycInfo). Zowel binnen- als buitenlandse reviews zijn geïncludeerd als ze rapporteerden over de relatie tussen psychosociale arbeidsbelasting en werk- of gezondheidsuitkomsten.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document