Inleiding | Arbeidsdeskundigen

Cahier 26 – Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting
Inleiding

In dit hoofdstuk wordt de opzet en inhoud van de ontwikkelde ‘Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting’ toegelicht. De met arbeidsdeskundigen ontwikkelde ‘Tool arbeidsdeskundige beoordeling psychosociale arbeidsbelasting’ – hierna aangeduid als ‘de tool’ – is gebaseerd op de naar de Nederlandse context cross-cultureel vertaalde en aangepaste versie van de Deense psychosociale arbeidsomstandigheden vragenlijst (zie Hoofdstuk 4). Deze vragenlijst is geschikt om uit te zetten bij groepen werknemers om zo het psychosociale werkklimaat op afdelings- of organisatieniveau te meten. Voor het gebruik van de vragenlijst in de dagelijkse praktijk van arbeidsdeskundigen bij individuele werknemers is een werkwijze ontwikkeld (zie Hoofdstuk 5). Figuur 1 geeft een schematische weergave van de werkwijze van de tool.

De werkwijze van de tool:

  • Er is een aanleiding om de psychosociale arbeidsbelasting van een werknemer te willen beoordelen.

  • Vervolgens wordt de werknemer uitgenodigd om een digitale vragenlijst in te vullen met vragen over de vijf domeinen: Organisatie en inhoud van werk, Werkeisen, Onderlinge relatie collega’s en management, Conflicten op het werk, en Beleving van de werksituatie.

  • De arbeidsdeskundige en de werknemer ontvangen in spinnenwebgrafieken per domein de scores met korte uitleg.

  • De arbeidsdeskundige en de werknemer bespreken samen de waardering van de scores.

  • De arbeidsdeskundige vormt zijn oordeel en put daarbij ter objectivering van de uitkomsten uit aanvullende bronnen (bijvoorbeeld functieomschrijving, een werkbezoek en gesprekken met collega’s, leidinggevende of werkgever) en geeft per domein een eigen score.

  • Mogelijk worden er interventies of acties ingezet.

In de volgende paragraaf worden de stappen toegelicht. In de handleiding bij de tool[12] is een nog uitgebreidere beschrijving te vinden.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document