Reeks Covid-19: impact op werk en arbeidsdeskundig handelen | Arbeidsdeskundigen

Reeks Covid-19: impact op werk en arbeidsdeskundig handelen

Corona heeft een enorme impact op de samenleving en bovendien zijn de langetermijngevolgen nog niet te overzien. Een ding is zeker: ook arbeidsdeskundigen krijgen in toenemende mate met gevolgen van corona te maken. Daarom gaat de NVvA kennis over de impact van Covid-19 op werk en arbeidsdeskundig handelen verzamelen.

Arbeidsdeskundige Karin Koekkoek startte dit initiatief met de vraag 'Wat moet de arbeidsdeskundige allemaal weten en kunnen om adequaat met de gevolgen van Covid-19 om te gaan?' Zo ontstond het idee om met de NVvA kennis over de impact van Covid op werk en het arbeidsdeskundig handelen te vergaren en te ontsluiten. Karin is namens de NVvA projectleider van dit waardevolle initiatief. Immers, het raakt alle arbeidsdeskundige werkvelden waaronder bemiddeling, advisering, re-integratie, wet- en regelgeving. Het heeft impact op mensen. Niet alleen op hen die ziek werden, maar ook mensen die hun baan verloren, wiens bedrijf kopje onder ging. Ook het begrip werk is er mogelijk door veranderd. Denk aan de vitale beroepen, aan thuiswerken. Het is bijna niet te bevatten zo breed als het spectrum is.

We hebben prominente wetenschappers gevraagd om lezingen te geven, podcasts gemaakt met ervaringsdeskundigen en met arbeidsdeskundigen, vanuit verschillende invalshoeken van thuiswerken tot Long Covid.  

1. Een introductie op dit thema door arbeidsdeskundige Karin Koekkoek. Zij vertelt waarom het belangrijk is om deze informatie met elkaar te delen. 

2. Theo Senden, bedrijfsarts en klinisch arbeidsgeneeskundige in het Radboud UMC geeft een lezing over de korte en lange termijn gevolgen van Long Covid

3. En vervolgens is er een podcast waarin Karin met arbeidsdeskundige Matthijs van Hilten ervaringen uitwisselt over de gevolgen van corona bij ondernemers en in de AOV. 

4. Rob Kok is naast zijn werk als voorzitter van de vereniging van verzekeringsartsen, ook bestuurslid bij ZwiC. Hij vertelt graag meer over dit steunfonds en wanneer het voor arbeidsdeskundigen van belang is om aan ZwiC te denken.

5. Amma Asante vertelt over wat de Landelijke Cliëntenraad is tegengekomen gedurende de pandemie. Als voorzitter staat zij met de LCR voor het goed behartigen van de belangen van de cliënten van de Sociale Zekerheid.

6. Michiel Smeets, arbeidsdeskundige bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt ons mee in een terugblik op het verzuim beleid tijdens crisistijd. Karin Koekkoek interviewt hem over de rol van de bedrijfsgezondheidszorg tijdens de crisis, het verloop van de verzuimcijfers en hoe hijzelf deze periode heeft ervaren.

7. 
Karin Koekkoek praat in de podcast met Esther Boswinkel over het tot stand komen van het Addendum van de Werkwijzer Poortwachter. De Covid-19 maatregelen zijn nl. ook van invloed op de wijze van beoordelen van de re-integratie inspanningen van de werkgever.

8. In de reeks Covid-19 praat Karin Koekkoek met Liesbeth Renckens, Klynisch Psycholoog en manager hulpverlening van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. De uitbraak van het coronavirus en alle maatregelen die landelijk zijn afgekondigd hebben grote maatschappelijke impact


Op de AD Academie staat deze informatie over de impact van Covid-19 op werk en arbeidsdeskundig handelen. Op de website delen we ook andere relevante links naar wetenschappelijke artikelen en achtergrondinformatie. 

Links naar overige nieuwsberichten op de website rond Covid-19:

https://www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva/actueel/vragen-en-antwoorden-over-long-covid-en-aanvragen-wia
https://www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva/actueel/overheid-start-grootschalig-onderzoek-naar-gevolgen-corona
https://www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva/actueel/webinar-covid-19-werk
https://www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva/actueel/covid-19-corona-re-integratie-en-het-uwv
https://www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva/actueel/webinar-covid-19-en-werk
https://www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva/actueel/herstel-re-integratie-in-het-kielzog-van-covid-19-post-acute-gevolgen-van-sars-cov-2-infectie-pasc
https://www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva/actueel/wapen-u-tegen-de-invloed-van-het-coronavirus-op-re-integratietrajecten
https://www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva/actueel/werk-covid19-vragenlijst
https://www.arbeidsdeskundigen.nl/nvva/actueel/werkgroep-post-corona-inzetbaarheid-stuurt-open-brief-aan-bestuur-van-autoriteit-persoonsgegevens
Berichten over de gevolgen van het coronavirus | ArbeidsdeskundigenLinks naar websites met relevante informatie rond Covid-19:
Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl
Actuele informatie over COVID-19 | RIVM
Veel gestelde vragen over de coronamaatregelen | UWV | Werkgevers
Corona op de werkvloer | Autoriteit Persoonsgegevens
Corona (kvk.nl)
Coronamaatregelen Belastingdienst
Coronavirus en werk - AWVN
Veel gestelde vragen over corona | NVAB (nvab-online.nl)
Coronacrisis (tno.nl)
C-support | Wij ondersteunen mensen met langdurige corona klachten 
Richtlijnendatabase | Eerste modules Richtlijn Covid-19

Zoek een arbeidsdeskundige