Het belang van fysieke gesprekken bij re-integratie | Arbeidsdeskundigen
17
okt
2023

Het belang van fysieke gesprekken bij re-integratie

Opvallend is dat het afgelopen jaar vooral jonge werknemers steeds vaker langdurig uit het arbeidsproces raken. Het hybride werken lijkt de succesvolle re-integratie te vertragen. blijkt uit een artikel op de website binnenlandsbestuur van Wouter Boonstra

De terugkeer van fysieke gesprekken 

Een jaar geleden merkte arbeidsdeskundige Henk Koster eens in de drie onderzoeken al de problematiek van jonge medewerkers in combinatie met hybride werken en langdurige re-integratie op. Nu is deze problematiek zelfs bij twee onderzoeken per week te vinden. Koster pleit voor de terugkeer van fysieke gesprekken met uitgevallen medewerkers, wat het re-integratietraject aanzienlijk kan verkorten.

Problemen en toename van psychische klachten

Koster en diverse bedrijfsartsen signaleren dat vooral jonge werknemers onder de 35 jaar organisaties snel verlaten of langdurig uitvallen, voornamelijk door de coronatijd en het vele thuiswerken. Dit heeft geleid tot een gebrek aan binding met de organisatie, wat de re-integratie bemoeilijkt.

Koster's onderzoeken en advies vinden vaak plaats nadat een medewerker al 46 weken thuiszit. Hij merkt een toenemende trend in psychische klachten, vooral op persoonlijk en sociaal vlak.

Beeldbellen en een goede match is essentieel

Hoewel ook klachten na een coronabesmetting voorkomen, zijn deze vaak niet medisch gerelateerd en gaan ze over privé- of werkproblemen. Het gebrek aan fysieke contacten en ondersteuning via beeldbellen bemoeilijken de re-integratie.

De huidige overspannen arbeidsmarkt, personeelstekorten, en toegenomen werkdruk spelen eveneens een rol. Organisaties zijn al blij met nieuwe medewerkers, maar is er echt een goede match? Dit wordt vooral tijdens de pandemie een uitdaging.

Menselijk contact is cruciaal

Koster benadrukt dat hybride werken, vooral in communicatie, moeilijkheden met zich meebrengt. Fysiek contact en persoonlijke gesprekken zijn essentieel om signalen goed op te vangen en problemen effectief aan te pakken.

Het is van belang om regelmatig face-to-face gesprekken te plannen en oprechte interesse te tonen in het welzijn van werknemers. Gesprekken over verwachtingen en doelen moeten ook plaatsvinden.

Een snellere re-integratie

Door de harde en zachte aspecten van het werk te bespreken en deze gesprekken fysiek te voeren, kan het re-integratietraject aanzienlijk verkort worden. Het stellen van duidelijke doelen en meetbare resultaten geeft uitgevallen werknemers meer houvast en versnelt hun re-integratieproces.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Arbeid als medicijn: werk integreren in het behandelproces

Werk speelt een steeds grotere rol binnen GGZ-behandeltrajecten, schrijft K ...

NVvA
NVvA
Werk met IVA of Wajong zonder arbeidsvermogen: nieuwe kansen voor gemotiveerde cliënten

Cliënten met een IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) of ...

NVvA
NVvA
Factsheet Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023

Bijna 62 duizend werknemers hebben deelgenomen aan de Nationale Enquête Arb ...

NVvA
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws