CBS onderzoekt verschillen in ziekteverzuim diverse bedrijfstakken | Arbeidsdeskundigen
07
jul
2017

CBS onderzoekt verschillen in ziekteverzuim diverse bedrijfstakken

Uit onderzoek door het CBS blijkt dat het ziekteverzuim in de horeca het laagst is en in het openbaar bestuur het hoogst.

De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Zo heeft het lagere verzuim in de horeca er onder meer mee te maken dat er naar verhouding veel jonge werknemers in deze bedrijfstak werkzaam zijn.

In 2016 bedroeg het ziekteverzuim 3,9 procent: van alle duizend te werken dagen zijn er 39 verzuimd vanwege ziekte. Sinds 2006 is het verzuim onder werknemers vrij stabiel en fluctueert het tussen de 3,8 en 4,2 procent. In 2014 was het ziekteverzuim met 3,8 procent het laagst. Het CBS wijdt het verschil in ziekteverzuim tussen de bedrijfstakken deels aan de kenmerken van werknemers, zoals leeftijd en geslacht. Andere oorzaken zijn volgens de organisatie verschillen in arbeidsomstandigheden en het soort dienstverband.

Klik hier voor de volledige toelichting op het bericht en de bijbehorende grafieken.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Krapte op de arbeidsmarkt biedt kans op betere arbeidsvoorwaarden

De structurele krapte op de arbeidsmarkt verandert het speelveld. Volgens n ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Ontdek het programma van de AD Parade op 12 juni 2025

Het programma is defintief.  Vanaf aankomst bepaal je zelf je programma ...

NVvA
Arbeidsdeskundigen
UWV ontdekt nieuwe rekenfouten in Ziektewet: 55.000 dossiers opnieuw gecontroleerd

UWV moet opnieuw duizenden dossiers nalopen vanwege fouten in de uitbetalin ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws