CBS onderzoekt verschillen in ziekteverzuim diverse bedrijfstakken | Arbeidsdeskundigen
07
jul
2017

CBS onderzoekt verschillen in ziekteverzuim diverse bedrijfstakken

Uit onderzoek door het CBS blijkt dat het ziekteverzuim in de horeca het laagst is en in het openbaar bestuur het hoogst.

De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Zo heeft het lagere verzuim in de horeca er onder meer mee te maken dat er naar verhouding veel jonge werknemers in deze bedrijfstak werkzaam zijn.

In 2016 bedroeg het ziekteverzuim 3,9 procent: van alle duizend te werken dagen zijn er 39 verzuimd vanwege ziekte. Sinds 2006 is het verzuim onder werknemers vrij stabiel en fluctueert het tussen de 3,8 en 4,2 procent. In 2014 was het ziekteverzuim met 3,8 procent het laagst. Het CBS wijdt het verschil in ziekteverzuim tussen de bedrijfstakken deels aan de kenmerken van werknemers, zoals leeftijd en geslacht. Andere oorzaken zijn volgens de organisatie verschillen in arbeidsomstandigheden en het soort dienstverband.

Klik hier voor de volledige toelichting op het bericht en de bijbehorende grafieken.

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
NVvA: Online Algemene Ledenvergadering voorjaar 2025

Op 4 juni van 16.00 tot 17.00 uur organiseert de NVvA de Online Algemene Le ...

NVvA
Voorjaarsnota 2025: Doorbraak voor werkzoekenden met psychische kwetsbaarheid

Met de Voorjaarsnota 2025 zet het kabinet stevige stappen om de sociale zek ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Ziek tijdens WGA-uitkering: krijg je als werkgever een loonsanctie

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever zich inspannen om hem of ha ...

Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws