Cahier 17 – Hoe werkt de Werkscan
5.5 Via vakbond

Bijna de helft van de geënquêteerde werkenden kent de Werkscan via een van de vakbonden van de Metaal en Techniek. Werkenden in de Metaal en Techniek kunnen binnen het project ‘Alles draait om jij’ gratis een Werkscangesprek voeren. De werkenden hebben over deze mogelijkheid gelezen in de nieuwsbrief van de vakbond. Dat de vakbond de Werkscan aanraadt, is voor veel werkenden een reden om vertrouwen te hebben in het instrument. Daarnaast heeft de werkende er vertrouwen in dat de vakbond zorgvuldig omgaat met zijn vertrouwelijke gegevens.

Werkenden hebben dit vertrouwen vermoedelijk niet altijd. Werkscandeskundigen geven namelijk aan dat zij vermoeden dat werkenden die via hun werkgever of via hun arbeidsongeschiktheidsverzekeraar worden benaderd huiverig zijn dat de Werkscandeskundige hun vertrouwelijke gegevens doorspeelt aan de werkgever of de arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. Dit lijkt te worden bevestigd door het moment waarop werkenden afhaken bij het invullen van de Werkscanvragenlijst. Werkenden haken voornamelijk af bij de vragen over fysieke beperkingen, zie paragraaf 5.1.

In het kader geven we een toelichting op ‘Alles draait om jij’.

‘Alles draait om jij’ de Werkscan in de metaal en techniek

‘Alles draait om Jij’ komt voort uit de FNV pilot ‘Fit in de metaal’. In de pilot werd gewerkt met de Work Ability Index (WAI). In 2012 hebben de andere vakbonden (CNV en UNIE) zich aangesloten en is ‘Alles draait om Jij’ ontstaan. Sindsdien wordt gewerkt met de Werkscan. Werkenden die lid zijn van de vakbond kunnen de Werkscanvragenlijst en het Werkscangesprek gratis aanvragen. Sinds 2014 hebben ook de werkgeversorganisaties zich aangesloten bij het project ‘Alles draait om jij’. Hierdoor kunnen werkenden in de Metaal en Techniek niet langer alleen via de vakbonden deelnemen, maar ook via de bedrijven. ‘Alles draait om jij’ verwacht dat het aantal Werkscangesprekken daardoor een impuls krijgt.

De Werkscandeskundigen van ‘Alles draait om jij’ hebben goede ervaringen met het Werkscangesprek. De gesprekken leveren de werkenden inzicht op en in sommige gevallen kunnen ze de werkenden daadwerkelijk aanzetten tot het ondernemen van actie. Ze hebben de indruk dat de gesprekken op de lange termijn een gunstige uitwerking hebben op het werkvermogen. Het aantal gesprekken valt de Werkscandeskundigen wel een klein beetje tegen. Werkenden in de Metaal en Techniek zijn geen echte praters. Ze vinden het dan ook vreemd om over hun werkvermogen te praten. Er is voor de werkenden dus een behoorlijke drempel om een gesprek aan te vragen. De Werkscandeskundigen verwachten dan ook dat de Werkscan in andere sectoren (zoals de zakelijke dienstverlening) nog beter zou aanslaan.

5.5.1 Bereik vergroten

Bijna de helft van de Werkscangesprekken komt tot stand via ‘Alles draait om jij’. Die aanpak is daarmee succesvol te noemen. Als een dergelijke aanpak ook in andere sectoren wordt uitgerold, levert dit waarschijnlijk veel extra Werkscangesprekken op.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document