Cahier 17 – Hoe werkt de Werkscan
3.5 Wat zijn de werkzame elementen van de vragenlijst?

In de interviews is gevraagd naar de werkzame elementen van de Werkscanvragenlijst. In grote lijnen komen hier drie werkzame elementen uit naar voren:

  1. Het eerste is de laagdrempeligheid van de Werkscanvragenlijst. Werkenden voelen vaak een drempel om de stap naar hulp te zetten als het niet lekker loopt op het werk. Het is daarom van belang dat de toegang tot de Werkscan laagdrempelig is. De laagdrempeligheid van de Werkscanvragenlijst is gelegen in de volgende kenmerken:

    • invullen kan overal;

    • invullen kost weinig tijd;

    • invullen is anoniem.

  2. Het tweede werkzame element is de herkenning die de vragenlijsten en de rapportage aan de werkenden bieden. Dat werkenden de uitkomsten herkennen, geeft ze het gevoel aan het juiste adres te zijn. Ze voelen zich begrepen.

  3. Het derde werkzame element is het inzicht dat wordt verkregen dankzij de Werkscanvragenlijst en de rapportage. Door het invullen wordt voor de werkenden duidelijk wat goed gaat en wat minder goed gaat.

‘Ik zat hier al heel lang tegenaan te hikken. Toen ik de vragenlijst had ingevuld en het gesprek had aangevraagd, was ik enorm opgelucht dat ik eindelijk hulp had gezocht.’

‘De vragenlijst bevestigde wat ik al wist. Het geeft je het gevoel dat het goed is dat je aan de slag bent gegaan met het oppakken van de problemen.’

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document