Cahier 17 – Hoe werkt de Werkscan
3.4 Wat is het effect op de WAI-score?

Aan de werkenden die tussen 1 september 2013 en 1 september 2014 de Werkscanvragenlijst hebben ingevuld, is in de enquête gevraagd dit opnieuw te doen. Op die manier kan worden bezien of hun werkvermogen is veranderd.

Figuur 6 laat zien wat de verandering is in gemiddelde score op de WAI na één jaar, voor werkenden die alleen de Werkscanvragenlijst hebben ingevuld. De figuur laat zien dat de groep die alleen de vragenlijst heeft ingevuld gemiddeld dezelfde score heeft als een jaar daarvoor. De WAI-score blijft dus gemiddeld genomen hetzelfde, in ieder geval als er geen gesprek op volgt1.

Wat verder opvalt, is dat de score van de werkenden die alleen de vragenlijst invulden ten tijde van meting 1 al behoorlijk hoog ligt. Dit is niet vreemd, aangezien alleen werkenden met een substantieel verminderd werkvermogen het advies krijgen om een gesprek te voeren. Als de WAI-score al hoog lag, is ook het gelijk blijven van de WAI-score een gewenst resultaat. Ruim een derde (35 procent, n=174) van de werkenden die alleen de Werkscanvragenlijst invulden, had ten tijde van meting 1 een uitstekende WAI-score. Het grootste deel van deze groep (65 procent, n=62) had ten tijde van meting 2 nog steeds een uitstekende WAI-score. De anderen hadden een goede WAI-score (35%, n=62).

Figuur 6 WAI score bij het invullen van de Werkscanvragenlijst (Meting 1) en de WAI score bij het invullen van de enquête ten behoeve van de evaluatie (Meting 2) (n= 174).

1 

De effecten van het gesprek komen in het volgende hoofdstuk aan bod.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document