Cahier 17 – Hoe werkt de Werkscan
2.3 Onderzoeksverantwoording

De evaluatie is uitgevoerd tussen oktober 2014 en februari 2015. De evaluatie bestaat uit vier onderdelen:

1 Kwantitatieve analyse van de Werkscandatabase

Alle ingevulde Werkscanrapporten worden opgeslagen in de Werkscandatabase. Analyses op de database leverden inzicht in het aantal ingevulde Werkscanvragenlijsten, de scores op de WAI en de signalen van de werkenden. Voor de evaluatie zijn alle Werkscanvragenlijsten die tussen 1 september 2013 en 1 september 2014 zijn ingevuld gebruikt. Het gaat om 2.908 ingevulde Werkscanvragenlijsten.

2 Internetenquête onder Werkscandeskundigen

In een enquête beantwoordden de Werkscandeskundigen vragen over het effect van de Werkscanvragenlijst en het Werkscangesprek. Alle 36 Werkscandeskundigen die in november 2014 beschikten over een Werkscanlicentie zijn aangeschreven. De helft (17 respondenten; responspercentage is 47 procent) vulde de enquête in. Er is twee keer gerappelleerd.

3 Diepte-interviews met betrokkenen

Er zijn diepte-interviews gevoerd met:

  • Werkenden: er zijn 22 werkenden geïnterviewd. Deze werkenden hebben tussen 1 september 2013 en 1 september 2014 de Werkscanvragenlijst ingevuld. Zij hebben daarbij aangegeven deel te willen nemen aan onderzoek om de Werkscan te verbeteren. Van deze groep werkenden zijn 22 werkenden geselecteerd voor een diepte-interview. Er zijn 14 werkenden geselecteerd die zowel de vragenlijst invulden als het gesprek voerden; en 8 die alleen de vragenlijst invulden. De werkenden zijn at random benaderd.

  • Werkscandeskundigen: er zijn zes Werkscandeskundigen geïnterviewd. De Werkscandeskundigen zijn geselecteerd uit de groep Werkscandeskundigen die in november 2014 beschikten over een Werkscanlicentie (deze groep bestond uit 36 Werkscandeskundigen). Er zijn drie Werkscandeskundigen geselecteerd die het Werkscangesprek relatief vaak hadden ingezet en twee Werkscandeskundigen die het Werkscangesprek minder vaak hadden ingezet. Daarnaast is er één Werkscandeskundige van ‘Alles draait om jij’ geïnterviewd. ‘Alles draait om jij’ is de grootste gebruiker van de Werkscan.

  • Werkgevers: er zijn vijf werkgevers geïnterviewd die de Werkscan binnen hun bedrijf hebben ingezet. Deze werkgevers zijn benaderd via de geïnterviewde Werkscandeskundigen.

In de diepte-interviews kwamen effecten en werkzame mechanismen van de Werkscanvragenlijst en het gesprek aan de orde. Daarnaast was er aandacht voor mogelijkheden om het gebruik van de Werkscan te bevorderen.

4 Internetenquête onder werkenden

Tot slot is een internetenquête onder werkenden uitgevoerd, die enerzijds bestond uit het opnieuw invullen van de Werkscanvragenlijst, en anderzijds uit aanvullende vragen over het effect van de Werkscanvragenlijst en het Werkscangesprek. Respondenten vulden de Werkscanvragenlijst opnieuw in, omdat het op die manier mogelijk is om vast te stellen of hun werkvermogen is veranderd na het (eerder) invullen van de Werkscanvragenlijst of door het Werkscangesprek. We benaderden een willekeurige selectie van 500 werkenden die de Werkscanvragenlijst invulden tussen 1 september 2013 tot 1 september 2014. Van de 500 benaderde werkenden vulden er 249 de enquête in (responspercentage is 50 procent). Onder hen zijn 221 werkenden die alleen de vragenlijst invulden; en 28 werkenden die zowel de vragenlijst invulden als het gesprek voerden.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document