Cahier 23 – Evidencebased werken door arbeidsdeskundigen
Implementatie evidence-based werken

Het model voor het invoeren van vernieuwingen van Fleuren laat nog een andere component zien die belangrijk is voor de implementatie van methodischer en meer evidence-based handelen.1 Het rechterdeel van het model van Fleuren kwam al aan de orde in het hiervoor behandelde model van Astrid Hazelzet. Het linkerdeel biedt een ander aanknopingspunt voor de methodische aanpak van de implementatie van innovaties, zoals evidence-based werken. Dit deel van het model stelt dat al bij de start van de ontwikkeling van kennis, leidraden of instrumenten rekening moet worden gehouden met het wie, wat, waar en waarvoor van het kennisproduct.

Figuur 5 Model voor het invoeren van vernieuwingen (Fleuren, Wiefferink & Paulussen 2004, 2006)

Uit het model van Fleuren blijkt dat de mate van de verandering bepalend is voor de adoptiedrempel. Ook de ervaring en ingesloten routines bij een gebruiker hebben effect op de adoptie. De theorie van gepland gedrag laat zien dat een stimulerende omgeving nieuw gedrag helpt te beklijven en dat de normstelling door de omgeving ook van invloed is op het gebruik van nieuwe tools en werkwijzen.

1 

Model voor het invoeren van vernieuwingen (Fleuren, Wiefferink & Paulussen 2004, 2006)

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document