Cahier 23 – Evidencebased werken door arbeidsdeskundigen
Beroepsnorm

De arbeidsdeskundige beroepsgroep streeft vanuit de beroepsnorm naar een onafhankelijk oordeel, advies of begeleiding.1 De Beroepsnorm van de arbeidsdeskundigen stelt daarover:

‘De arbeidsdeskundige maakt zijn eigen professionele afweging met goede professionele onderbouwing vanuit de gemeenschappelijke beroepskaders, vastgelegd in leidraden, handreikingen, werkwijzers, etc. De arbeidsdeskundige heeft oog voor de (soms tegenstrijdige) belangen van alle betrokken partijen en overziet de consequenties en effecten van de uitkomst van zijn oordeel, advies of begeleiding.’

Bron: Beroepsnorm arbeidsdeskundige, pagina 10

Van de arbeidsdeskundige wordt dus verwacht dat deze gemeenschappelijke beroepskaders, vastgelegd in leidraden, handreikingen, werkwijzers et cetera gebruikt. NVvA en AKC hebben hier de afgelopen jaren gezamenlijk leidraden, instrumenten en werkwijzers voor ontwikkeld. Daarbij is waar mogelijk aangesloten bij:

  1. datgene waarvan (wetenschappelijk) bewezen is dat het werkt;

  2. wat passend is bij de situatie van de cliënt;

  3. de gedeelde arbeidsdeskundige praktijkinzichten.

Daarmee heeft de beroepsgroep betere voorwaarden gecreëerd voor evidence-based werken. Net zoals bijvoorbeeld de bedrijfsartsen en verzekeringsartsen, streven de arbeidsdeskundigen naar een werkwijze die is gebaseerd op de stappen van methodisch werken en bewezen effectief handelen.

1 

Beroepsnorm arbeidsdeskundige. Vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering (ALV), pagina 10.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document