Cahier 23 – Evidencebased werken door arbeidsdeskundigen
Kenniscyclus Arbeidsdeskundigen

In de jaren 2010-2018 hebben NVvA en AKC samen gewerkt aan de kennisvraagarticulatie, de aanbesteding van kennisonderzoeken, de begeleiding en uitvoering van kennisonderzoek door arbeidsdeskundigen en de ontwikkeling van kennis die aansluit bij de vragen uit de praktijk. Dit is vertaald, geoperationaliseerd en geborgd in de Kenniscyclus Arbeidsdeskundigen:

Figuur 2. Kenniscyclus Arbeidsdeskundigen

In het tweede AKC-visitatierapport van 2017 kreeg de beroepsgroep complimenten voor de invoering en hantering van de kenniscyclus.1

Citaat visitatierapport 2017

‘Het AKC heeft een goed georganiseerde kenniscyclus, waarin de beroepsgroep actief is betrokken bij het formuleren en uitwerken van (onderzoeks)vragen. Er wordt gestreefd naar een goed evenwicht tussen inbreng vanuit de beroepspraktijk (arbeidsdeskundigen) en vanuit de wetenschap (onderzoekers, wetenschappers). De cyclus omvat tien stappen en is omschreven in het AKC-document “Werking en opbouw Kenniscyclus arbeidsdeskundige beroepsgroep”. Uit de gesprekken die de visitatiecommissie heeft gevoerd, komt duidelijk naar voren dat de kenniscyclus van het AKC beter is dan bij menig ander kenniscentrum. (…) De visitatiecommissie pleit ervoor de vragen over toepasbaarheid en praktische bruikbaarheid zo vroeg mogelijk in de kenniscyclus aan de orde te stellen.’

Het doel van de kenniscyclus is ervoor te zorgen dat de wetenschap op een effectieve manier in verbinding komt te staan met het praktijkveld. De vragen uit de praktijk zijn leidend, de producten van de onderzoeken moeten bruikbaar zijn in de praktijk, kennisontwikkeling start niet voordat vastgesteld is hoe deze te ontsluiten zijn met oog voor de praktijk. NVvA en AKC hebben op die manier gewerkt aan betere voorwaarden voor het gebruik van kennis in het dagelijks handelen van arbeidsdeskundigen. De resultaten van het onderzoek onder de tweehonderd arbeidsdeskundigen laten zien dat het uiteindelijke doel – de aansluiting op de dagelijkse praktijk – in de beleving van de arbeidsdeskundigen nog niet is bereikt.

1 

Eindrapport Visitatie AKC 2017, 12 februari 2018

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document