Cahier 23 – Evidencebased werken door arbeidsdeskundigen
Inhoud van dit verslag

In hoofdstuk 1 beschrijven we op basis van het onderzoek onder tweehonderd arbeidsdeskundigen, met adviesbureau 2KNOWHOW, hoe arbeidsdeskundigen op dit moment tegen kennisgebruik aankijken, hoe zij kennis zelf inzetten, hoe zij vinden dat ze gefaciliteerd worden in het kennisgebruik en wat hun wensen zijn als het gaat om de ontsluiting van kennis voor de praktijk.

In hoofdstuk 2 laten we de huidige kenniscontext van de beroepsgroep zien door te beschrijven hoe de kennisinfrastructuur in elkaar steekt, hoe de kenniscyclus van de arbeidsdeskundige beroepsgroep eruitziet en wat de bevindingen en adviezen van de visitatiecommissie 2017 hierover zijn.

In hoofdstuk 3 benoemen we onderliggende mechanismen bij evidence-based werken en geven we tips om dit te stimuleren. Dit doen we aan de hand van literatuuronderzoek, gesprekken met experts en praktijkvoorbeelden van andere organisaties.

In hoofdstuk 4 vertalen we onze onderzoeksbevindingen uit hoofdstuk 1, 2 en 3 naar een gestructureerd stappenplan om tot evidence-based werken te komen.

In hoofdstuk 5 bevelen we een aantal concrete acties aan op basis van de onderzoeksbevindingen. Daarbij ligt de focus op verspreiding van de evidence, adoptie van de waarde van evidence voor professioneel handelen, implementatie en gebruik van de evidence en de evaluatie van dat evidence- gebruik. Aan het slot van hoofdstuk 5 beschrijven we de stip op de horizon: wat is er anders eind 2024, als NVvA, SRA en AKC met (delen van) de aanbevelingen aan de slag zijn gegaan?

Meteen naar de acties of de stip op de horizon? Start dan bij hoofdstuk 5.

Accepteer de voorwaarden

Gebruik van dit werk is toegestaan conform licentie creative commons CC-BY-4.0. Deze gebruikslicentie vervalt zes maanden na het verschijnen van een nieuwe editie van het werk. Het auteursrecht op dit werk berust bij de Staat der Nederlanden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Download document Download document