1e bijeenkomst platform Sociaal Domein: Participatiewet 2 jaar | Arbeidsdeskundigen
30
nov
2016

1e bijeenkomst platform Sociaal Domein: Participatiewet 2 jaar

De Participatiewet is bijna 2 jaar geleden in werking getreden en inmiddels zijn er al de nodige wijzingen doorgevoerd. Dagelijks worden arbeidsdeskundigen binnen het sociaal domein geconfronteerd met vragen en onduidelijkheden over deze wet. Wij, als platform Sociaal Domein, willen de kennis en ervaring bundelen en delen met als doel de inzet en professionaliteit van het arbeidsdeskundig beroep binnen het sociale domein te verstevigen.   

De Participatiewet is bijna 2 jaar geleden in werking getreden en inmiddels zijn er al de nodige wijzingen doorgevoerd. Dagelijks worden arbeidsdeskundigen binnen het sociaal domein geconfronteerd met vragen en onduidelijkheden over deze wet vanuit scholen, trajectbegeleiders, jobcoaches, klantmanagers, werkgevers, wijkteams, burgers etc. De vragen en onduidelijkheden gaan over onderwerpen als: loonkostensubsidie, no-riskpolis, de mobiliteitsbonus, medische urenbeperking, beschut werk, analyse arbeidsvermogen, indicatie banenafspraak, dagbesteding, basiswerknemersvaardigheden, begeleidingsbehoefte, maar ook ‘gewoon’ de belastbaarheid en belasting in arbeid. Allemaal onderwerpen die de kern van ons arbeidsdeskundig vak raken en waar wij als platform Sociaal Domein de kennis en ervaring willen bundelen en delen met als doel de inzet en professionaliteit van het arbeidsdeskundig beroep binnen het sociale domein te verstevigen.   

 

Het platform Sociaal Domein, bestaande uit een groep arbeidsdeskundigen die werkzaam zijn bij of in opdracht van gemeenten, nodigt arbeidsdeskundigen en andere geïnteresseerden van harte uit om deel te nemen aan deze platformbijeenkomst. In deze eerste bijeenkomst staat de verdieping in de SMBA methode centraal, omdat deze beoordeling voor veel mensen de sleutel is naar passend werk en voor werkgevers de sleutel naar financiële voordelen. Het doel van deze bijeenkomst is een beter inzicht te krijgen in de wijze van beoordelen in relatie tot de huidige dagelijkse praktijk. Het inhoudelijke programma bestaat uit 2 onderdelen, namelijk:

 

 

‘De rol van de arbeidsdeskundige & actualiteiten binnen het sociaal domein’; door

mw. I. van den Berg, register arbeidsdeskundige, gemeente Losser.

 

‘Een verdieping in de Sociaal Medische Beoordeling van Arbeidsvermogen (SMBA) methode’ door

Dhr. A.E. Feij, senior beleidsmedewerker arbeidsdeskundige bij het Centraal Expertise Centrum (CEC) van het UWV, lid ontwikkelteam SMBA en docent bij CEC Opleidingen én dhr. M. Warries,  arbeidsdeskundig beleidsadviseur CEC.

De SMBA heeft de ICF ( International Classification of Functioning, Disability and Health) als grondslag. Deze maakt het mogelijk het functioneren van mensen in werk te beschrijven. Niet alleen ziekte kan het functioneren beïnvloeden , maar ook persoonlijke en externe factoren, zoals een voorziening of begeleiding.  Met de SMBA maakt het UWV voor een klant een Analyse Arbeidsvermogen. Daarin wordt aangegeven onder welke voorwaarden de klant met zijn beperkingen kan functioneren in werk. Dat kan zijn beschut werk of werken met begeleiding en met subsidie (Indicatie Banenafpraak). Sommige klanten hebben nog geen arbeidsvermogen , maar kunnen dat wel ontwikkelen. 

SMBA is bij uitstek geschikt om beoordelingen in het kader van de Participatiewet te doen. Het gaat hier immers  om klanten die doorgaans niet zelfstandig het WML kunnen verdienen. Vaak zijn ze ook niet in staat om een volledige functie uit te voeren. De gebruikelijke beoordeling met FML en CBBS (functiebestand) sluit hier minder goed op aan.

 

Nabespreking, ervaringen uitwisselen gemeente praktijk in relatie tot de SMBA methode.

Na afloop van het inhoudelijke gedeelte is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje te netwerken.

 

Tijdstip: 16:00 uur – 18:30 uur

Inloop: Vanaf 15:45 uur met koffie/thee, afsluiten met hapje en een drankje

Locatie: CliniClowns te Amersfoort

Ook interessant