Week van de werkstress: vrolijke vrijdag! | Arbeidsdeskundigen
12
nov
2019

Week van de werkstress: vrolijke vrijdag!

Denk jij vandaag: heerlijk het is vrijdag. Bijna weekend. Geen werk meer. Maar voel je je tegelijkertijd hartstikke moe, opgebrand, uitgeblust, onrustig, slaperig en veel belangrijker: heb je helemaal geen plezier meer in je werk. En is dit al zes maanden aan de gang? De grootste tijd om bij jezelf te rade te gaan. Heb ik misschien een burn out? Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Het goede nieuws is dat er wat aan te doen is. De Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen sponsort in de week van de Werkstress de vrolijke vrijdag. Om er voor iedereen vooral een week van werkplezier van te maken.

Vier tips aan werkenden om een burnout te voorkomen:

  • Stel jezelf elk jaar of half jaar de vraag of het werk dat je doet nog leuk en waardevol is. Geeft het je plezier? Is er sprake van wederkerigheid? Krijg je waardering voor wat je doet?
  • Emotionele betrokkenheid. Ben je op een gezonde manier betrokken bij je werk? Voel je ruimte voor je eigen inbreng? Heb je regie op je eigen werk? Kan die regie ook nemen?
  • Veerkracht: Bouw je voldoende ruimte in om je eigen batterij weer op te laden elke dag, elke week, elke maand? Zet je je werktelefoon s avonds en in het weekend uit? Leer en ontwikkel je jezelf elke keer weer?
  • En de belangrijkste tip: ga het gesprek aan over stress en deze drie vragen op je werk met je collega’s en leidinggevende.

Vier tips aan werkgevers om een burnout onder medewerkers te voorkomen:

  • Niet alleen de eisen aan werk maar ook de context van werk zijn belangrijk. Medewerkers moeten regie op eigen werk ervaren. Is er sprake van teveel werk? Klopt het aantal mensen bij het werkaanbod? Hebben de mensen de goede competenties? Pas het werk aan de mensen aan.
  • Goede sfeer, ruimte, wederkerigheid en waardering: allemaal energiegevers aan je medewerkers. Neem daar de tijd voor. Je zult versteld staan over de resultaten.
  • Houd de balans in de gaten: nemen je medewerkers voldoende rust? Als werkgever kun je met medewerkers afspraken maken over werken buiten kantoortijden en overwerk tot een minimum beperken. Overigens: alle activiteiten die als een verplichting voelen, zijn niet bevorderlijk voor herstel. Wat wel werkt? Sociale contacten opzoeken en sporten.
  • Heb regelmatig met je mensen een gesprek over werkstress en werkplezier. Wees open over je eigen overspanning.

Zie de volgende links voor reportages 'Week van de werkstress vrolijke vrijdag

https://youtu.be/sjMRCWn6KEw en https://youtu.be/5l5fwM0qcNo

NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Arbeid als medicijn: werk integreren in het behandelproces

Werk speelt een steeds grotere rol binnen GGZ-behandeltrajecten, schrijft K ...

NVvA
NVvA
Werk met IVA of Wajong zonder arbeidsvermogen: nieuwe kansen voor gemotiveerde cliënten

Cliënten met een IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) of ...

NVvA
NVvA
Factsheet Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2023

Bijna 62 duizend werknemers hebben deelgenomen aan de Nationale Enquête Arb ...

NVvA
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws