01
mei
2023

Vroegtijdige opsporing van schulden door gemeenten: Wat zijn de signalen?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het voorkomen en aanpakken van schuldenproblematiek. Een belangrijk onderdeel hiervan is de vroegtijdige opsporing van mogelijke schulden bij inwoners. Maar welke signalen mogen gemeenten gebruiken om deze taak uit te voeren? In dit artikel vind je enkele signalen en download je een overzichtelijke infographic. 

Signalen voor vroegtijdige opsporing van schulden

Om schuldenproblematiek vroegtijdig te kunnen signaleren, is het van belang om te weten welke signalen gemeenten kunnen gebruiken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Betalingsachterstanden bij de huur of hypotheek
  • Achterstallige betalingen voor energie, water en/of telefoonrekeningen
  • Afsluiting van gas, water en licht
  • Ontvangst van aanmaningen of deurwaardersbrieven
  • Aanvraag van schuldhulpverlening
  • Betalingsregelingen met schuldeisers

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze signalen niet als losstaande indicatoren gezien moeten worden, maar als onderdeel van een breder signaal. Het is aan de gemeenten om deze signalen te interpreteren en te beoordelen of er sprake is van mogelijke schuldenproblematiek.

Afspraken met partijen die geen signalen af mogen geven

Soms zijn er partijen die geen signalen mogen afgeven, bijvoorbeeld vanwege privacyregels. Toch kunnen deze partijen een belangrijke rol spelen in de vroegtijdige opsporing van schulden. Denk bijvoorbeeld aan zorgverleners, die kunnen zien dat iemand moeite heeft om de kosten voor gezondheidszorg te betalen.

Als gemeente is het mogelijk om afspraken te maken met deze partijen, waarbij ze geen signalen afgeven, maar wel hun zorgen kunnen delen met de gemeente. Op deze manier kan de gemeente toch op de hoogte blijven van mogelijke schuldenproblematiek en indien nodig hulp bieden aan de betreffende inwoner.

Infographic

Sociaal domein online heeft een infographic gemaakt. Hierin vind je een overzicht van signalen voor vroegtijdige opsporing van schulden. De infographic download je hier.

NVvA
NVvA
Terug naar overzicht
Meer NVvA nieuws
Stapeling van problemen treft 1 op de 6 Nederlanders

Uit een nieuw SCP-onderzoek blijkt dat één op de zes volwassenen in Nederla ...

NVvA
NVvA
Enquête in het kader van het onderzoek naar technostress

Eerder kondigden we aan dat Noël Barnard onderzoek doet namens het Arbeidsd ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
AKC Jaarverslag 2022 online

Het AKC heeft het jaarverslag over 2022 gepubliceerd. Een jaar waarin we we ...

AKC
Arbeidsdeskundigen
NVvA
Meer Vereniging NVvA nieuws