Stressgerelateerd ziekteverzuim is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. In de periode van juli 2023 tot en met juni 2024 steeg het verzuim door stressklachten met 8% ten opzichte van het jaar ervoor, wat het totale verzuim in de afgelopen vijf jaar op een stijging van 30% brengt. Dit blijkt uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare, die gezamenlijk ongeveer één miljoen werknemers in Nederland volgen. Deze ontwikkeling is zorgwekkend, vooral omdat stressklachten niet alleen steeds vaker voorkomen, maar ook langer aanhouden.
Steeds meer mensen getroffen door stress
Het percentage ziekteverzuim als gevolg van stressklachten neemt sterk toe. Inmiddels is stress verantwoordelijk voor één op de vier verzuimdagen. De totale verzuimcijfers in Nederland laten ook een lichte stijging zien, met een gemiddelde van 4,7% tussen juli 2023 en juni 2024. Bepaalde sectoren, zoals de zorg (6,2%), industrie (5,6%) en vervoer & opslag (5,4%), laten de hoogste verzuimpercentages zien. Werknemers die uitvallen door stress, blijven gemiddeld 245 dagen afwezig, en in sommige gevallen kan dit oplopen tot wel 300 dagen, bijna tien maanden.
Vroegtijdige signalering als oplossing
Volgens Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare, ligt een deel van de oplossing voor het toenemende verzuim in het tijdig herkennen van stresssignalen. Klachten zoals piekeren, lusteloosheid en gespannenheid worden vaak pas achteraf herkend, zowel door de werknemer als door leidinggevenden of collega's. Wanneer deze signalen eerder worden opgemerkt en bespreekbaar gemaakt, kunnen kleine aanpassingen al helpen om uitval te voorkomen.
HumanTotalCare werkt samen met Amsterdam UMC aan het programma DESTRESS, dat als doel heeft om stress bij werknemers in een vroeg stadium te signaleren. Dit programma moet ervoor zorgen dat zowel werkgevers als werknemers tijdig in actie komen om stressgerelateerde klachten te verminderen.
Kans op terugval na stressverzuim
Een ander belangrijk aspect is de nazorg voor medewerkers die eerder zijn uitgevallen door stress. Onderzoek toont aan dat één op de zeven medewerkers binnen drie jaar opnieuw langdurig uitvalt, meestal binnen één jaar na terugkeer op het werk. Het is cruciaal dat werkgevers alert blijven op mogelijke signalen van terugval en waar nodig aanpassingen in taken of werktijden aanbieden. Dit kan helpen om verdere uitval te voorkomen en de medewerker duurzaam inzetbaar te houden.